marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATEAlegeri prezidențiale în Franța | Update: Macron rămâne în funcție, potrivit primelor...

Alegeri prezidențiale în Franța | Update: Macron rămâne în funcție, potrivit primelor estimări. Primul mesaj transmis de Marine Le Pen, după publicarea rezultatelor parțiale

Update 6:

Marine Le Pen a transmis un mesaj, după publicarea primelor rezultate parțiale:

„Am obținut o victorie extraordinară pentru că am obținut 42%. Le mulțumesc milioanelor de francezi care m-au votat în primul tur. Vreau să mulțumesc în mod deosebit compatrioților de la țară, din provincie, dar și de peste mări. M-au ajutat să intru în turul al doilea. Franța aceasta care este uitată prea adesea este cea pe care nu o vom uita. Suntem mai hotărâți ca niciodată. Nu am niciun resentiment pentru rezultat. De mii de ori am fost îngropați de ceilalți și de o mie de ori istoria a arătat că ei se înșală. Francezii arată că nu au încredere în conducătorii europeni și francezi. Este vorba despre a ne opune puterii lui Emmanuel Macron și despre ajutarea celor care au probleme cu puterea de cumpărare, cu imigrația și cu laxismul din domeniul judiciar. Mă tem că noul mandat al președintelui va continua fracturile care divizează poporul nostru”, a spus Marine Le Pen când au fost publicate primele rezultate parțiale.

Update 5:

Președintele în exercițiu, candidat din partea partidului Republica în Mișcare (LREM, centru) a obținut conform proiecțiilor bazate pe numărătoarea parțială a voturilor 57,6%, în timp ce Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă) a înregistrat 42,4%.

Urnele s-au închis în orașele mari la 20:00 ora locală (21:00 în România și Republica Moldova), după ce în restul Franței se închiseseră la ora 19:00, iar estimarea difuzată de mass media are la bază numărătoarea voturilor din această oră.

Rezultatul final va fi cunoscut luni dimineața, iar cel oficial proclamat miercuri 27 aprilie de Consiliul Constituțional. Ceremonia de învestitură a președintelui Macron ales va avea loc la Palatul Elysee nu mai târziu de 13 mai.

Macron este primul președinte re-ales prin vot direct după Jacques Chirac în 2002 și al treilea președinte reales prin vot direct al celei de-a Cincea Republici, primul fiind Francois Mitterrand, ales în 1981 și reales în 1988.

După reînvestire, președintele Macron va dizolva Adunarea Națională, ajunsă la final de mandat și va convoca scrutinul parlamentar care va avea loc pe 12 și 19 iunie. Adunarea Națională care numără 577 de deputați este aleasă prin vot majoritar uninominal cu două tururi.

Din 2002 alegerile parlamentare se desfășoară imediat după alegerile prezidențiale și de fiecare dată (2002, 2007, 2012, 2017) partidul președintelui proaspăt ales a obținut o majoritate absolută.

Update 4:

Presa din Franța nu poate publica estimări ale alegerilor prezidențiale, dar acestea au fost publicate de către ziarul ”Le Soir”, din Belgia.

Conform primelor estimări, Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale cu un scor cuprins între 55% și 58%. Marine Le Pen ar fi obținut 45% sau mai puțin de atât, conform Știripesurse.

Update 3:

Estimările unor institute de sondaj arată o rată record de absenteism, la acest scrutin, raportat la toate alegerile prezidențiale din 1969 încoace, conform G4media.

Institutul Elabe a estimat pentru BFMTV o rată de 28% de absență la vot, cu 1,7% mai mare decât în turul 1 și cu 2,5% mai mare ca în 2017.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Rata de absenteism la turul 2 al alegerilor prezidențiale, din 1969 până în 2017:

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

31,15% în 1969

12,7% în 1974

14,15% în 1981

15,94% în 1988

20,34% în 1995

20,29% în 2002

16,03% în 2007

19,65% în 2012

25,44% în 2017

Update 2:

Noi cifre privind prezența la vot au fost publicate duminică în Franța, unde este ales președintele. Mai sunt trei ore până la sfârșitul zilei de votare. Prezența la vot a fost de 63,23% la ora 17:00 (15:00 GMT), scrie BBC.

O astfel de cifră de participare scăzută nu a mai fost înregistrată în această etapă din 1969, relatează BFMTV, citat de Mediafax.

De asemenea, este mai mică decât cea înregistrată în urmă cu două săptămâni, la aceeași oră, în primul tur al alegerilor din 10 aprilie, când prezența la vot a fost de aproximativ 65%, precizează BFM.

În urmă cu cinci ani a fost de 65,3% la această oră.

Secțiile de votare s-au deschis duminică dimineață la ora locală 08:00 (06:00 GMT) și urmează să se închidă în marile orașe la ora 20:00 în această seară.

Prezența la vot după patru ore de la începerea scrutinului, la prânz, era în ușoară scădere față de același moment din 2017, de 26,4%.

Update:

La Libre a publicat primele rezultate ale alegerilor din Franța, în teritoriile franceze de pe continentul american și în diaspora.

Marine Le Pen a câștigat în diferite regiuni de peste mări, conform rezultatelor finale pe care La Libre și LN24 le-au putut verifica, cu puțin timp înainte de ora 13:30, din mai multe surse.

Marine Le Pen a câștigat 69,60% din voturi (92.106 voturi) în Guadelupa, față de 30,40% (40.229 voturi) pentru Emmanuel Macron. Rata de participare a fost de 47,18%.

În Martinica, Marine Le Pen a obținut 60,87%, față de 39,13% pentru președintele în exercițiu. În acest departament, rata de participare a fost de 45,45%.

În Guyana, Marine Le Pen este în continuare cea mai populară cu 60,70% (21.734 voturi), față de 39.30% (14.073 voturi) pentru candidatul La République en Marche. Rata de participare a fost de 38,89%.

Marine Le Pen ocupă primul loc și la Saint-Martin și Saint-Barthélemy, cu 55,42%, față de 44,58% pentru Macron. Participarea este de 38%.

Tot Marine Le Pen este cea care adună cele mai multe voturi la Saint-Pierre-et-Miquelon, cu 50,69%. Actualul președinte a obținut doar 49,31%. Rata de participare a fost de 57%.

Dintre rezultatele pe care La Libre și LN 24 le-au obținut, candidatul La République en Marche se află pe primul loc doar în Polinezia Franceză, cu 51,81% din voturi (42.880 voturi exprimate), în timp ce Marine Le Pen a câștigat 48,19% (39.890 voturi exprimate).

Alte secții de votare au terminat deja numărarea voturilor. Acest lucru se întâmplă în mai multe țări din America de Nord și de Sud, unde francezii și-au exprimat votul pentru Emmanuel Macron (La République En Marche) sau Marine Le Pen (Rassemblement National), sâmbătă, 23 aprilie. Iată rezultatele finale ale acestor alegeri:

Argentina

Macron: 89%
Le Pen: 11%
Prezență la vot: 21%

Brazilia

Macron: 86%
Le Pen: 14%
Prezență la vot: 24%

Chile

Macron: 87%
Le Pen: 13%
Prezență la vot: 28%

Republica Dominicană

Macron: 62%
Le Pen: 38%
Prezență la vot: 28%

Columbia

Macron: 91%
Pix: 9%
Prezență la vot: 28%

Canada (fără Vancouver)

Macron: 86%
Le Pen: 14%
Prezență la vot: 41%

Statele Unite (fără Chicago și New Orleans)

Macron: 92%
Pix: 8%
Prezență la vot: 36%

Știrea inițială:

Numeroase media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe președintele în exercițiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale care are loc duminică, transmite dpa.

Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, Marine Le Pen, de a-și îmbunătăți imaginea și de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimțită în întreaga lume, notează dpa.

Președintele în funcție s-a plasat pe primul loc în turul întâi al alegerilor prezidențiale, obținând 27,85% din voturi, urmat de pe Marine Le Pen, cu 23,15%, conform rezultatelor finale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cotidianul Le Parisien lansează întrebarea dacă, în contextul războiului din Ucraina, “este potrivit să votezi pentru un candidat populist care, având în vedere dorința sa de a întoarce pagina trecutului, ar intensifica această criză”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

O victorie pentru Marine Le Pen ar însemna opusul unității naționale de care este nevoie acum, consideră Le Parisien, adăugând că acest lucru ar face din Franța un partener în care nu se poate avea încredere.

Ziarele conservatoare Le Monde și Le Figaro îi avertizează pe alegători să nu se complacă în fața avansului lui Macron. “Este un singur mod de a o împiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen să vină la putere duminică: votați pentru adversarul ei, Emmanuel Macron”, scrie Le Monde, menționând că acest îndemn este aplicabil indiferent de greșelile lui Macron și “responsabilitatea” acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice în Franța.

“Nici abținerea de vot nu ar fi deloc utilă pentru a salva țara de la ce poate fi mai rău”, subliniază Le Monde.

Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidențialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%, conform Agerpres.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Daca iasa macroul vom putea spune ca prostimea manipulanta e in toate tarile. Cei care au votat pentru al doile mandat al lui ihanus pot sa de mana cu cei ai lui macrou! Power to the people !! Long live masmedia!

  2. Globalistii au intrat in panică!
    Alegerea lui Marine Le Pen ar fi încă o victorie a suveranistilor, după cea obținută in Ungaria.
    Nu cred însă că are șanse în fața ocultei dezlănțuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE