Nici nu au început bine alegerile parlamentare și problemele au apărut deja, pentru votul prin corespondență fiind reclamată , sâmbătă, o mare diferență între plicurile trimise de Poșta Română în străinătate și cele care s-au întors în țară.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a recunoscut aceste probleme, însă a subliniat că pentru gestionarea plicurilor trimise pentru votul prin coresondență este responsabilă Poșta Română.
Vorbim de servicii poștale din alte țări, iar de această acțiune se ocupă Poșta Română. Noi nu facem altceva decât să le pregătim, să le dăm, iar ei le trimit și apoi le primesc, a explicat Florin Mitulețu, la Digi24.
„La București nu au ajuns în timp util diferența între 35.880 și 21.600. Aproximativ 14.000 de voturi nu au ajuns în țară deloc, sau până la data limită. Poșta Română a trimis 35.880 de plicuri în străinătate și au sosit 21.600.
Diferența poate să nu fi ajuns la cetățeni – o dată, și a doua oară, aceste plicuri ori să nu fi plecat, ori să fi plecat în termen inutil, ca să spun așa, pentru că ele trebuiau să ajungă înapoi până la data de 3 decembrie, ora 24:00, la misiunile diplomatice, ori la secțiile de votare organizate pentru votul prin corespondență de MAE, sau în țară.
În străinătate vorbim de specificul fiecărui stat, de servicii poștale ale fiecărui stat. Cetățenii care nu au primit plicurile, sau le-au întârziat la ajungerea în țară, se pot prezenta la secțiile de votare organizate în afara țării astăzi sau mâine.
Din condiții de pandemie, plicurile nu au ajuns la unii dintre cetățeni, sau nu au reușit să revină în țară aceste plicuri”, a declarat Florin Mitulețu, la Digi24.
În acest context, reacțiile liderilor politici nu au întârziat să apară.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, solicită demiterea de urgenţă a şefului Poştei Române, anunță Agerpres.
Și Partidul Mişcarea Populară a solicitat, sâmbătă, Biroului Electoral Central clarificări cu privire la plicurile cu voturile prin corespondenţă exercitate în diaspora care au dispărut, anunţă preşedintele PMP, Eugen Tomac, scrie Agerpres.
În solicitarea adresată BEC, preşedintele PMP cere să i se comunice: “ce instituţie responsabilă de implementarea votului prin corespondenţă trebuie să clarifice situaţia creată, care este numărul exact de plicuri cu voturi prin corespondenţă care nu au ajuns în ţară, din ce state sunt voturile exercitate şi care nu au ajuns la destinaţie”.