Joi, 23 septembrie 2021, în mijlocul comunității aromâne din localitatea Selenicë (Selenița) s-a inaugurat școala românească „10 mai 1905”. Redacția RBN a discutat cu domnul Pano Bakalli, Președintele Fundației Culturale Aromâne „Nicolae Iorga” din Sarandë (Saranda), aflat în aceste zile la București, pentru a afla mai multe despre acest eveniment.
Panglica de inaugurare a școlii a fost tăiată de co-președintele AUR, Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României.
„În anul 2016 au dezvelit bustul istoricului Nicolae Iorga la Sarandë, iar, la 10 mai 2021, au inaugurat, la Korçë (Corcea), statuia preotului martir Papa Lambru Belimaci. Ne arată că aromânii din Albania trăiesc în comunități compacte, în diferite localități, și că spiritul românesc încă are ecou în inimile și sufletele lor.
În Albania, legea pentru protejarea minorităților naționale (nr. 96/2017) recunoaște între minorități și pe cea aromână (articolul 2) și dreptul acesteia de a-și păstra identitatea lingvistică, culturală și religioasă (articolul 12). Astfel, inițiativele organizațiilor aromâne din Albania se încadrează într-un cadru legal deja existent.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Ajungem la deschiderea școlii… momentul inaugurării a fost ales pentru a coincide cu ziua înființării, la 23 septembrie 1879, a Societății de Cultură Macedo-Română (SCMR), care a funcționat – cu excepția suspendării activității în timpul regimului comunist – până în ziua de astăzi. La inaugurarea școlii urma să participe regretatul Președinte al SCMR, maestrul Ion Caramitru.
Selenicë este o localitate minieră din regiune Vlorë (Vlora), așa cum ușor ne putem da seama privind stema comunei. La recensământul din 2011, în cadrul reședinței comunei – cu o populație de 2.235 de locuitori – comunitatea aromână depășea numeric locuitorii albanezi. Un nou recensământ este planificat în Albania pentru anul 2022.
În Selenicë există și o școală publică. Școala „10 mai 1905” funcționează în regim de after-school, cu două clase care poartă numele unor mari personalități: ambasadorul Vasile Stoica și administrator școlar Nicuță Balamaci (fiul preotului Papa Lambru Balamaci). Doi profesori – cu pregătire pedagogică – vor preda limba română, în dialectul aromân și daco-român, pentru 80 de copii. Le vor urma și alte serii.
Deschiderea școlii și dotarea ei se datorează exclusiv Fundației „Nicolae Iorga”, sprijinită cu fonduri din mediul privat. Datorită unor companii de IT reprezentate în misiunea economică română din Albania și Muntenegru, școala a fost dotată cu aparatură modernă (de exemplu, o firmă din Timișoara a donat o imprimantă 3D).”,a relatat domnul Bakalli, conform RBN.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Domnul Pano Bakalli speră că se vor deschide și alte asemenea școli în mijlocul comunităților aromâne din Albania. Evocăm vremurile în care – în vremea Regatului României – existau în Albania 17 școli primare și două licee cu predare în limba română.
Pasul următor va fi includerea unor ore de limbă română, în dialectul aromân, în cadrul învățământului public albanez, acolo unde există comunități însemnate.
Miza nu este pur sentimentală, spune domnul Bakalli. Statul român oferă burse de studii universitare pentru persoanele care aparțin filonului etnic românesc, de care pot beneficia și aromânii din Albania. Chiar dacă cunosc dialectul aromân, tot trebuie să urmeze un an pregătitor, pentru familiarizarea cu dialectul daco-român și materiile pe care urmează să le aprofundeze.
Un tânăr bursier al statului român, născut în sudul Albaniei, îl însoțește pe domnul Pano Bakalli. Născut din părinți aromâni, ne povestește că a venit în România, la studii, când avea 18 ani, pentru a studia medicina.
A trebuit să urmeze anul pregătitor, înaintea celor șase ani de facultate. Ne evocă bunăvoința profesorilor și curiozitatea colegilor față de un student venit din Albania care vorbește limba română și se consideră român… Acum a terminat studiile, dar se confruntă cu altă problemă: neavând, încă, cetățenia română, nu poate să profeseze în domeniul medical.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Cetățenia română nu este ușor de obținut pentru toți aromânii din Balcani. Domnul Pano Bakalli ne menționează cazuri în care, pentru a beneficia de drepturile de cetățeni în cadrul Uniunii Europene, au optat pentru cetățenia greacă (cu inconvenientele ei, între care votul obligatoriu) sau cetățenia bulgară.
Fundația Culturală „Nicolae Iorga” pregătește noi inițiative pentru a ține viu românismul în rândul comunităților aromâne din Albania. Domnul Pano Bakalli mărturisește că ar dori ca eforturile lor să fie remarcate și în România.
Claudiu Târziu, co-președintele Alianței pentru Unirea Românilor, a precizat că dacă vor ajunge la guvernare, siguranța drepturilor fundamentale pentru românii din afara granițelor va fi pe proiectul de guvernare.
„În calitate de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, am participat cu bucurie și onoare la inaugurarea școlii „10 MAI 1905”, în această dimineață, la Selenița (Albania).
În cele două clase ale școlii din Selenița, copiii aromâni vor studia atît în româna literară, cît și dialectul aromân.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Păstura crudă și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Funcționarea unei astfel de instituții de educație are o semnificație aparte pentru comunitatea aromână care trăiește la sudul Dunării, dar care este parte integrantă a neamului nostru.
În această vizită în Albania, am constatat o mai mare deschidere a autorităților locale și centrale, în privința garantării drepturilor pentru minorități. Cu cît Albania va acorda mai repede drepturile cuvenite aromânilor, cu atît va sprijini mai mult România parcursul european al Albaniei.
I-am asigurat pe frații noștri din Albania de sprijinul meu personal, al Comisiei pentru românii de pretutindeni, dar și al partidului pe care îl conduc, AUR.
Românii din afara granițelor vor beneficia de o mai puternică susținere odată ce vom accede la guvernare, aceasta fiind o componentă importantă a programului nostru politic.
Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat domnul Târziu.
Așa sună dialectul aromân(rămân) din Albania – Rămânește! Apa! https://www.youtube.com/watch?v=SCztWxbYr60