România nu se află printre țările europene invitate, luni, la Paris, de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru discuţii despre securitatea UE şi Ucraina, după ce președintele SUA a anunțat că va negocia direct cu omologul său rus, încheierea conflictului.
Macron nu a precizat cine va participa la discuție, dar ar potrivit unei surse diplomatice europene, la Paris ar urma să fie prezenţi lideri din Germania, Polonia, Italia, Danemarca, precum şi Marea Britanie, în afara UE. Liderii UE Ursula von der Leyen şi Antonio Costa, precum şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, vor participa, de asemenea, la reuniune, potrivit sursei.
Absența României a fost recunoscută de Emil Hurezeanu, ministru de externe. „În așteptarea unui Consiliu European – probabil el va avea loc cât se poate de repede -, la care să participe toți cei 27 (de membri), s-a preferat sau se va prefera, cred, nu este completă acum formula și se mai fac eforturi de amenajare, de extindere a formulei participanților la summitul de la Paris, dar sigur, Danemarca și Olanda au fost cooptate în numele statelor nordice, și lucrurile acestea sunt cunoscute. Noi nu vom înceta să pretindem acest lucru. Suntem de la început și fără abatere una din țările care a făcut cel mai mult pentru Ucraina”, a declarat Emil Hurezeanu duminică, pentru Calea Europeană.
România, 20 de ani de politică externă în genunchi
Statul român se află în poziția jenantă de a nu fi nici măcar întrebat despre situația Ucraina, nu de principalii protagoniști – SUA și Rusia – dar nici măcar de eșalonul doi, cel format din statele membre UE plus Marea Britanie.
Aceasta, deși România este statul care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina.
Se văd rezultatele a douăzeci de ani – 10 ani cu Traian Băsescu și 10 ani cu Klaus Iohannis – în care politica externă a României s-a redus la un servilism atroce față de marile puteri europene și Statele Unite.
Astfel, în mod evident, România nici măcar nu este întrebată pe subiectul „Ucraina”, deși consecințele s-ar putea să o privească direct.
Mai mult, România a investit în ajutorarea Ucrainei, sacrificându-și agricultura, transporturile, sistemele sociale, în acest scop, în ciuda protestelor populației.
Chiar și azi, în ceasul al XII-lea, politicienii români se grăbesc să se declare „pro-europeni”, un non-sens, având în vedere că România este deja membră a Uniunii Europeni.
În context, „pro-european” înseamnă slugarnic.
Emmanuel Macron nu a invitat sclavii.