joi, septembrie 21, 2023
OPINIIAh, femeia!

Ah, femeia!

Într-o evoluție scandalos de incoerentă și de lipsită de simț pastoral practic, Mitropolia Olteniei, prin al său Irineu de la Craiova, desființează o rânduială duhovnicească de la Mănăstirea Frăsinei prin care și femeile puteau beneficia de slujirile liturgice și taina spovedaniei săvârșite de părinții „Athosului românesc.” Acestea se făceau netulburat jos, într-un loc amenajat de părinții mănăstirii și girat, până acum, de stareții așezământului și de episcopii, inclusiv mitropoliții eparhiei.

Comunicatul bezmetic și scris la nervi semnat de IPS Irineu (cu greșeli grosolane de scriere) contrazice și anulează această practică pastorală, precum și un alt comunicat, din decembrie anul trecut, în care se luau alte decizii (părinții mănăstiri încă mai aveau voie să coboare la așezământul „de jos”). Mai rău decât atât, IPS Irineu folosește obsesiv puterea blestemului, pe care o aruncă și postfactum asupra celor care au practicat așa ceva, fără să-și dea seama că astfel se pune el însuși sub osândă: căci el e mitropolit al Olteniei de mulți ani, timp în care s-a practicat, sub directa sa autoritate, așa-zisa încălcare a blestemului Sfântului Calinic.

În cea mai lipsită de eleganță tradiție adamică, Patriarhia, prin dl Vasile Bănescu, contribuie la scandal dând vina pe …Eva. Femeile sunt de vină, cu alte cuvinte. Mai exact, în concepția dl Bănescu, blestemul Sfântului Calinic era de a feri monahii de „ispita” femeiască. Cu toată subtilitatea sa, purtătorul de cuvânt nu poate să facă diferența între un loc consacrat nevoințelor ascetice cu anumite reguli, și interdicția de a vedea sau a avea interacțiuni cu femei. Monahul de la Athos sau de la Frăsinei nu are interdicție de a se intersecta cu femei – căci ar fi absurd și niciodată nu s-a făcut așa ceva în monahism, oricât de aspru ar fi fost. Părinții athoniți au propriile lor amenajări unde „coboară” pentru a oferi asistență duhovnicească și femeilor. Cuviosul Paisie a fost părintele duhovnicesc al unei mănăstiri de maici. Asta pentru că nu monahul athonit are interdicție pe persoană fizică să „vadă” femei, ci Muntele Athos are această rânduială, ca așezământ.

În mod identic și la Frăsinei. Vă dați seama nivelul de fariseism la care s-a ajuns dacă discuția este „de unde se aplică blestemul, de la distanța de X metri față de piatra Sfântului Calinic sau chiar de la piatră și împrejurimi?” Hai să strecurăm țânțarul… Că dacă va depăși cu 10 cm linia imaginară, se va zvârcoli în chinuri. Nu asta era ideea, ci rânduiala Mănăstirii este ca femeia să nu intre în acel așezământ. Nu că părinții de acolo nu pot ajuta duhovnicește femeile, inclusiv „jos”, în locurile limitrofe.

Decizia este absurdă, anti-pastorală și urâtă. Fapta pastorală cea mai de seamă a lui IPS Irineu rămâne o imprecație, un blestem, adus asupra celor care au căutat să-și ajute semenul să se mântuiască.

Bravos! Halal! Aman!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. Elefantul din încăpere pe care nu-l vede nimeni e că blestemul Sfântului Calinic îi viza pe anumiți mireni care să nu urce din sus de piatra/biserica de hotar, pe când Irineu îi blesteamă pe MONAHI să nu coboare până la piatra/biserica de hotar. Mitropolitul Craiovei mai extinde blestemul și asupra altor fețe bisericești, arhierești și chiar…superioare. Patriarhul Daniel, chiar dacă probabil n-ar fi tentat să-i bage cârja prin gard lui Irineu, oare înțelege aluzia? Că Bănescu e clar că e depășit de conotația… “imprecației”!

  2. Blestemata de un preot! Mama Monicai Gabor a incalcat … – WOWBiz
    http://www.wowbiz.ro › Vedete
    25 aug. 2013 · Veronica si-a petrecut ultima noapte din viata la Manastirea Frasinei, la 25 de kilometri de Ramnicu Valcea, un loc cu o istorie incredibila.

  3. Adam a căzut nu neapărat din neascultare, ci pentru că a fost laș, imediat a dat vina pe Eva când a fost luat la întrebări de Dumnezeu. Înainte de a fi creștin-ortodox, un bărbat…trebuie să fie bărbat. Aceasta însemnând și să “reziste ispitelor” (că doar nu este animal), și să se comporte cu eleganță fațâ de femei, și să fie asumat (când o femeie face avort întotdeauna e și un bărbat care nu și-a asumat ce trebuia să-și asume). Și, mai ales, să nu-i fie frică de femei. Că dintr-un mesaj gen Vasile Bănescu, asta se subânțelege: nu dorința (firească) de a respecta canoanele, ci efectiv teama față de urmașele Evei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate