Piața muncii din Germania ar putea suferi modificări, în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. În centrul atenției, sunt angajații români și polonezi, care culeg sparanghel, potrivit stiridiaspora.ro, care citează Antenne Brandenburg.
Fermierii nemți se tem că nu va avea cine să le mai culeagă sparanghelul, românii și polonezii fiind resursa umană de bază. Agricultorii se tem că vor fi chemați în țara de origine, în cazul extinderii conflictului militar.
„Din cauza războiului din Ucraina, unii dintre ei ar putea fi chemați ca rezerviști pentru a asigura securitatea frontierei, în loc să vină în Germania”, au spus fermierii intervievați de reporterii de la Antenne Brandenburg.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Asociația fermierilor a trecut deja la calcule și urmărește evoluția conflictului militar Rusia-Ucraina.
La sfârșitul lunii martie, cultivatorii de sparanghel vor să înceapă să recolteze. Germania are peste 20 000 de hectare, iar angajații români în fermele de sparanghel sunt plătiți pe oră sau pe kilogram. Salariul lunar ajunge, în medie, la 1800 de euro, la care se adaugă cazare și transport.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Românii au plecat la cules de sparanghel chiar și în pandemie
Cei mai mulți dintre românii care aleg să lucreze la fermele din Germania, Franța sau Olanda sunt muncitori necalificați, în căutarea unui trai mai bun decât îl au în România.
Astfel, sute de români au plecat la cules de sparanghel, chiar de la debutul pandemiei, în primăvara anului 2020. Ulterior, unii dintre ei au denunțat condițiile neadecvate de lucru, mai ales în contextul pandemiei.
„La sosire, am primit câte o mască de persoană, dar cum se lucrează în câmp și e vânt, praf și mizerie am cerut să ne suplimenteze numărul de măști. Știți ce ne-au spus? Dar ce, în România aveați măști?”, a povestit unul dintre românii plecați la cules de sparanghel în Monitorul de Suceava.
Instituțiile de control din Germania au amendat, în repetate rânduri, fermele care i-au ținut pe angajații români în condiții mizere.