marți, aprilie 23, 2024
ȘTIRIAFP: A făcut Israelul din populaţia sa un grup de cobai? Specialist...

AFP: A făcut Israelul din populaţia sa un grup de cobai? Specialist din Israel: Campania de vaccinare, cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea

Statul Israel a obținut un stoc important de vaccinuri împotriva noului coronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul partajării rapide a datelor medicale aferente efectelor generate de imunizarea populaţiei sale, potrivit unui acord consultat luni de jurnaliştii de la AFP și citat de Agerpres.

Campania a debutat în forță, prima doză din vaccinul pfizer-BioNTech fiind deja administrată unui număr de peste 2 milioane de persoane din populaţia de 9 milioane de locuitori din Israel. Guvernul a comandant un total 14 milioane de doze – care pot să imunizeze 7 milioane de persoane – de la alianţa Pfizer-BioNTech şi de la compania Moderna. Şi, mai ales, Israelul a primit deja livrări constând în mai multe milioane de doze de vaccinuri anti-Covid-19.

AFP scrie că Israelul a negociat cu Pfizer accesul la date rapide și la scară largă despre efectele acestui vaccin, pentru a-şi asigura astfel accesul la un stoc important de doze, potrivit acordului publicat de Ministerul israelian al Sănătăţii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Documentul stipulează că Ministerul Sănătăţii din Israel depinde de un anumit ritm al livrărilor de doze asigurat de grupul Pfizer “pentru a atinge o imunitate colectivă şi pentru a obţine doze suficiente cât mai repede posibil”.

„Cele două părţi recunosc că viabilitatea şi succesul proiectului depind de rata şi de amploarea vaccinării în Israel”, precizează documentul, făcut public de autorităţile israeliene după protestele unor organizaţii locale, care s-au declarat îngrijorate de partajarea datelor private ale cetăţenilor israelieni.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat „să partajeze cu Pfizer şi cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru a învinge noul coronavirus”.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Acordul cu Pfizer are scopul de a-i permite Israelului să devină „prima ţară din lume care iese din pandemia de coronavirus„, a repetat în urmă cu câteva zile şeful guvernului israelian, care speră să repornească economia ţării până la alegerile legislative programate pe 23 martie.

Potrivit lui Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protejarea datelor private la Institutul pentru Democraţie din Israel, un centru de analiză politică din Ierusalim, digitalizarea pe scară largă a datelor medicale din Israel reprezintă „un atu unic”.

„Într-o lună sau şase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane”, a declarat ea pentru AFP, subliniind că această partajare a datelor ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri publice, cu atât mai mult cu cât mulţi israelieni se tem că datele lor personale vor fi transmise fără eliminarea elementelor de identificare, procedură care le-ar asigura anonimatul.

„Israelul, care se laudă în aceste zile că este “Naţiunea Vaccin”, a făcut oare din populaţia sa un grup de cobai?”, se întreabă jurnaliştii de la AFP.

Un lucru este sigur, afirmă tot jurnaliştii francezi, care o citează pe aceeaşi specialistă: campania de vaccinare este până în prezent „cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea”, notează Agerpres.

Israelul a vaccinat începând cu 20 decembrie peste 20% dintre cetățeni, aproximativ 2 milioane de israelieni. Dar, de la acea dată, conform cifrelor OMS, numărul zilnic de contaminări și decese atribuite Covid-19 a explodat. Astfel, contaminările zilnice au trecut de la 2.792 de cazuri pe 20 decembrie, la 9.416 pe 15 ianuarie, scria France Soir, citat de R3Media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE