joi, aprilie 18, 2024
ACTUALITATEAFI Cotroceni găzduiește o expoziție a „kitschului”: Crucea, cutia milei, veșmintele preoților...

AFI Cotroceni găzduiește o expoziție a „kitschului”: Crucea, cutia milei, veșmintele preoților sau calendarul ortodox printre exponate. Proprietarul expoziției își dorește să nu se finalizeze lucrările la Catedrala Națională

Mall-ul AFI Cotroceni găzduiește un vernisaj al unei expoziții a Muzeului Kitsch-ului. Pe lângă alte componente, expoziția găzduiește și o parte dedicată religiei, mai precis ortodoxiei.

La capitolul „Kitsch Religios”, proprietarul muzeului a decis să treacă propriile opinii despre ceea ce ar trebui să fie ortodoxia, chiar dacă unele nu au nicio legătură cu realitatea. Printre acestea este enumerată și „toleranța redusă în general”.  Deși se vorbește de religie, expoziția se referă numai la ortodoxie.

De altfel, însuși numele muzeului are în reprezentare o cruce aurită, pe post de „T” în cuvântul „kitsch”.

Pe un panou uriaș, vizitatorii pot citi despre „Bogăția opulentă a preoților” lui Iisus Hristos, care „contrastează cu valorile spirituale creștine”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

La capitolul „kitsch”, autorul trece „Veșmânt de preot creștin-ortodox. Garderoba preotului include haine elegante și accesorii scumpe, uneori aurii”.

Tot la capitolul „kitsch” este trecută, în mod halucinant și „cutia milei – recipient de bani fără taxe pentru biserică”.

În continuare este indicată „opulența religioasă – preoți în mașini de lux”, care este „ilustrată” cu fotografii în care preoți apar lângă mașini scumpe. Într-unele dintre aceste fotografii este vorba despre preoți care binecuvintează mașinile altora sau ierarhi care se urcă în mașini ale statului, dar autorul expoziției nu se încurcă în astfel de detalii.

Următoarea țintă este „calendarul ortodox”, „ceasul religios” sau „mostre de arhitectură religioasă”.

Nu în ultimul rând, autorul expoziției consideră „kitsch” faptul că „oameni vii reprezentați în picturile Bisericii. Personajele apar lângă sfinți pe zidurile bisericilor la care au contribuit financiar”.

Autorul ignoră faptul că pictarea ctitorilor în biserici este o tradiție de sute de ani, indiferent dacă ei sunt sau nu în viață la finalul lucrărilor.

Apariția acestor imagini în spațiul public a indignat o mulțime de utilizatori, care au comentat negativ pe pagina celor de la AFI Cotroceni. Între cei nemulțumiți se află și binecunoscuta organizație Neamunit, care a și înaintat un protest.

„Ne declarăm indignarea față de prezentarea religiei ortodoxe si a Bisericii Ortodoxe Române ca fiind un “ kitch “ atât credința cât și credincioșii fiind prezentați intr-o manieră batjocoritoare in incinta AFI Cotroceni care găzduiește o „expoziție“ a „kitschului”.

Solicităm conducerii AFI COTROCENI imediata înlăturare a acelor imagini si prezentări batjocoritoare, Sfânta Cruce fiind inclusiv in titlul expoziției prezentată ca fiind un obiect kitch’os bagatelizat in prezentare chiar in titlu.
Vă așteptăm la mall Cotroceni cu plângeri către conducerea magazinului si alte acțiuni până la înlăturarea totală a imaginilor si titlului care prezinta credența ortodoxă si simbolurile credinței într-un mod Jignitor.

Solicităm demisia celor responsabili care au permis ca această prezentare ofensatoare să aibă găzduire in interiorul Mall Cotroceni, la patinoar”, afirmă cei de la Neamunit.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Proprietarul „Kitsch Museum” este Cristian Lică, fost lucrător în mai multe agenții de publicitate și autor pe platforma lui Cristian Tudor Popescu, republica.ro.

Într-un interviu acordat Radio România Actualități, Lică spune că nu vrea să jignească pe nimeni.

„Avem două zone tematice, respectiv kitschul religios şi gipsy kitsch, unde am încercat să scoatem în evidență elementele kitschoase care nu sunt potrivite nici cu spiritualitatea religioasă, nici cu tradițiile românești şi țigănești din anumite zone, în special în ceea ce privește arhitectura. Și deși noi nu vrem să jignim pe nimeni, nici biserica şi nici populația de etnie romă, încercăm să speculăm cu umor niște evidențe ale societății de care ne amuzăm”, a spus el.

Cu toate astea, pe pagina personală a „artistului”, tronează foarte multe comentarii și referințe împotriva Bisericii Ortodoxe. El a scris, printre altele, că speră ca noua Catedrală Patriarhală (CMN) să nu fie terminată niciodată.

„Am locuit, in anul 2020, pe Dealul Arsenalului. Aici, pânã acum vreo 40 de ani, era o mahala insalubră, cam cum era și Centrul Vechi pe atunci.
În ultimii ani, oamenii de pe aici au decis să demoleze întreaga zonă, pentru a face loc unui Țarc al Grozăviilor. Este un fel de Disneyland absurd, care include Casa Poporului si Catedrala Mântuirii. Marriott și Casa Academiei, adică fațada ei butaforică, sunt din aceeași serie, însă nu au mai încăput in țarc. Țarcul este acum înconjurat de un gard corespunzător care delimitează oamenii de oameni.
Acum câțiva ani, am pariat cu cineva, pe eventuala finalizare a catedralei. Eu am pariat cã nu se poate, că nici măcar un neam atât de înapoiat, precum al nostru, nu va mai avea stamină, pentru a termina construcția unui templu atât de extravagant și inutil, in secolul 21, la apusul creștinătății.
Știu că, Catedrala este “aproape gata”. Un an întreg i-am urmărit evoluția. O văd zilnic, e pretutindeni. Însă, eu tot mai sper să câștig pariul ăla”, a scris el cu ocazia protestului unor persoane din zona progresistă.

Pe pagina de facebook a „Muzeului Kistch-ului” se găsesc și astfel de imagini:

Cu altă ocazie, Lică spunea că nu se pricepe la kitsch-uri.

„În materie de kitsch, sunt şi eu diletant, la fel că toţi ceilalți. Nu cred că există specialiști în kitsch pentru că nu este o știință. Voi tine cont de feedback-urile şi ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate”, a precizat proprietarul Muzeului Kitsch-ului, în 2017.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE