ACTUALITATEAdrian Onciu: Cum l-au executat pe Dragnea americanii de la FBI, printr-un...

Adrian Onciu: Cum l-au executat pe Dragnea americanii de la FBI, printr-un parteneriat strategic cu Klaus Iohannis

Deşi în septembrie 2018 un ţăran din Teleorman a descoperit pe câmp celebra valiză plină de documente presupus compromiţătoare, cuplul de forţă DNA-SRI nu a reuşit să-l aducă pe Dragnea în faţa instanţei cu mari fapte de corupţie. Lovitura TelDrum a fost doar una de imagine. Drept urmare, Justiţia s-a văzut nevoită să scoată din joben infracţiuni de mult mai mică anvergură, însă suficient de bine mediatizate încât să-l îngroape definitiv pe preşedintele PSD.

În Dosarul Referendumului condamnarea la doi ani cu suspendare (din 24 aprilie 2016) nu a surprins pe nimeni. Ne aflam în plină luptă anticorupţie. O pedeapsă cu executare ar fi fost considerată un abuz, iar achitarea ar fi echivalat cu un grav afront la adresa echipei de aur Kovesi-Coldea. Potrivit procurorilor anticorupţie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, inclusiv falsificarea de semnături. După doar trei luni, pe 15 iulie 2016, acelaşi politician avea să fie trimis în judecată în dosarul de angajări fictive de la Protecţia Copilului Teleorman.

Acuzaţiile erau de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, cu un prejudiciu de 108.612 lei (circa 24.000 de euro, ulterior recuperaţi integral).

Aşadar, la mijlocul anului 2016, cuplul DNA-SRI nu reuşise să strângă probe palpabile pentru a dovedi grave acte de corupţie (în concordanţă cu averea afişată de Dragnea şi imaginea de mega-mafiot schiţată de presă), în schimb obţinuse condamnarea cu suspendare într-un prim dosar şi trimiterea în judecată în cel de-al doilea dosar. Ambele cu argumente destul de ”subţiri”, în ciuda multiplelor mijloace aflate la îndemâna anchetatorilor: interceptări telefonice şi ambientale, filaje, agenţi sub acoperire, delaţiuni, şantaje ş.a.m.d.

Să stabilim puţin şi contextul. În aprilie 2013, Liviu Dragnea era ales preşedinte executiv al PSD. La finele aceluiaşi an organiza pomana porcului la vila SRI, împreună cu Kovesi, Coldea şi Ghiţă, pe vremea cabinetului Ponta. Iar în octombrie 2015 prelua funcţia supremă în cadrul partidului. De subliniat că primele probleme de natură penală apăruseră încă din septembrie 2012, când Dragnea fusese pus sub acuzare în Dosarul Referendumului (în urma unor presupuse presiuni din partea preşedintelui Traian Băsescu).

Însă adevăratele lupte pe frontul Justiţiei au început să se dea odată ce Klaus Iohannis a decretat, din balconul de la Cotroceni, că ”ciuma roşie” (dirijată de Dragnea) este principalul duşman al ţării. În opoziţie cu discursul pro-european şi pro-american ”fără rezerve” al preşedintelui Iohannis (văzut de mulţi drept excesiv de servil faţă de Bruxelles şi Washington), şeful PSD a marşat pe apărarea intereselor naţionale, cu trimiteri dese la dublul standard practicat în Uniunea Europeană, la evaziunea fiscală tolerată de ani buni (în cazul multinaţionalelor), la familia tradiţională şi la rolul Bisericii în societate. Deşi definit drept partid de stânga, PSD-ul lui Dragnea a avut mai degrabă un discurs populist, de dreapta, în aceeaşi linie cu partidele aflate la putere în Ungaria şi Polonia. Însă atitudinea de răzvrătit în raport cu politicile oficiale de la Washington şi Bruxelles avea să-l coste foarte scump pe liderul PSD.

Prima rază de lumină a venit odată cu alegerea lui Donald Trump la Casa Albă. Dragnea a sperat că Trump (spre deosebire de Obama) va înţelege importanţa poziţiei de „disident” în cadrul UE şi, în baza parteneriatului strategic româno-american (şi a avantajelor ce decurg din contractele cu specific militar), îi va sugera lui Iohannis să închidă dosarele coordonate de cuplul DNA-SRI.

Doar că preşedintele Iohannis avea la dispoziţie cam toate pârghiile. Inclusiv cele de negociere cu Trump. Plus perspectiva frumoasă ca PNL să preia majoritatea în Parlament.

Cel mai probabil e că Liviu Dragnea şi-a supraevaluat şansele de reuşită. Culmea, încercările de a-şi salva pielea l-au îngropat şi mai tare, cu aportul agenţilor FBI şi al unor procurori DNA dispuşi să forţeze nota.

Pe 19 ianuarie 2017, şeful PSD sublinia pe pagina de Facebook: „Aseară am avut onoarea de a participa, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, la o cină în format restrâns alături de Preşedintele ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a duce parteneriatul strategic dintre #România şi #SUA la un alt nivel. Preşedintele Donald Trump mi-a răspuns: „We will make it happen! Romania is important for us!”; A fost un dialog cald şi deschis”.

Atmosfera călduroasă s-a dovedit a fi total insuficientă. După aproape cinci ani de investigaţii în parteneriat cu FBI, procurorii DNA au stabilit (din corespondenţa electronică purtată de cei care au intermediat vizita în Statele Unite) că Liviu Dragnea ar fi urmat să le ofere americanilor contracte anuale de 3,5 miliarde de dolari, în afaceri legate de fondul suveran, dezvoltarea infrastructurii şi în mod special achiziţii în domeniul militar.

Fostul preşedinte al PSD ar fi ajuns la instalarea lui Trump în locul preşedintelui Congo (retras în ultimul moment), la invitaţia omului de afaceri Eliot Broidy. Procurorii susţin că Dragnea s-ar face vinovat de trafic de influenţă şi obţinerea de foloase necuvenite (adică cei 250.000 de dolari cheltuiţi pentru vizita în Statele Unite şi decontaţi de PSD!). Cu alte cuvinte, ar fi acţionat în nume personal, ca să scape basma curată în Justiţie, şi mai puţin în interesul României. Asta deşi faptele spun altceva. Miliardele de dolari promise de Dragnea pentru achiziţie de tehnică militară ar fi reprezentat contribuţia de necontestat a României la bunul mers al parteneriatului strategic. Dovadă că ele au fost achitate ulterior, de către regimul Iohannis.

Pe 10 iunie 2017, la interval de şase luni de la data vizitei în SUA, Liviu Dragnea făcea încă un pas în ideea de a-şi atrage sprijinul administraţiei Trump, prin alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării (vezi postarea din 17 ianuarie). „Salut faptul că parteneriatul strategic dintre #România şi Statele Unite se întăreşte! Iată cum consensul naţional privind alocarea celor 2% din PIB pentru #Apărare a dus la rezultate concrete. Sper ca parteneriatul strategic cu #SUA să aibă efecte şi în plan economic”, scria Dragnea pe Facebook după votul din Parlament, cu un mic reproş legat de aportul minor al Statelor Unite în cadrul parteneriatului.

În traducere liberă, eu mi-am îndeplinit promisiunea cu brio. Acum a venit şi rândul vostru.

Patru luni mai târziu, şeful PSD iniţia demersuri pe lângă o firmă de lobby americană pentru a se întâlni cu vicepreşedintele Mike Pence. Compania lui Alan Madison, plătită cu 100.000 de dolari, nu a reuşit să obţină întâlnirea cu Mike Pence, ci doar cu staff-ul acestuia. Procurorii au stabilit că Madison ar fi falsificat invitaţia pentru Dragnea, iar FBI a intrat imediat pe fir. Aşa că şeful PSD nu a mai primit viză de la ambasada americană, iar deplasarea la Washington a fost anulată.

Investigaţiile FBI legate de acţiunile de lobby (suspectate de a fi ilegale) i-au răpit lui Dragnea ultima speranţă în relaţia cu Casa Albă. Un an mai târziu, pe 10 august 2018, avea loc mitingul de protest anti-PSD dispersat brutal de Jandarmerie. Apoi, după încă un an, pe 27 mai 2019, şeful PSD ajungea în închisoare, în urma unei condamnări de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive. Administraţia Trump obţinuse între timp cam tot ce ar fi vrut din partea preşedintelui Iohannis (inclusiv cu sprijinul parlamentarilor PSD!) şi oferise la schimb cale liberă pentru mazilirea lui Dragnea, apariţia „guvernului meu” şi a „parlamentului meu”.

Se întrevedeau clar zorii unei guvernări PNL.

Continuarea articolului, pe Mediafax.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

4 COMENTARII

  1. Infractor dovedit e Parazitul Sas Klaup Wuber Joehanis. Conform Curții de Apel Brașov Joehannis cu soacră-sa si nevastă-sa ( grup infracțional de crimă organizată) au furat o casă din centrul Sibiului cu acte false. Ulterior escrocul sas a închiriat casa furată băncii austriece Raiffeisen, timp de 14 ani, încasând suma de 320.000€ (dare de mită mascată). Conform propriilor declarații, cu acești bani , dobândiți prin infracțiune și înșelăciune, parazitul sas din Sibiu, Klaut Wartburg Iohannus a cumpărat încă 4 case.
    Au fost folosite trei surse diferite: 1) site-ul freudo-marxist userist HotNews: 12 noiembrie 2015. 2) Anchetă Rise Project din 24 august 2015. 3) EVZ.RO portal de știri: 21 noiembrie 2015

  2. Dragnea trebuia sa se gandeasca ce a patit Ceausescu. Toti politicienii din Romania care coopereaza cu SUA sunt folositi un timp, dupa care sunt maziliti. Asa vor pati toti.

  3. Dragnea e un infractor dovedit, cu multe alte capete de acuzare gata sa fie scoase la lumina. Un tradator de tara care a furat de la semeni si a inselat poporul pt putere si bani! Sa iasa de la racoare cand nu mai trece pesedeaua de pragul pt parlament

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...