miercuri, iulie 17, 2024
EDUCAȚIEAdrian Onciu: A-i chema pe copii la şcoală în condiţiile închipuite de...

Adrian Onciu: A-i chema pe copii la şcoală în condiţiile închipuite de Ministerul Educaţiei este o mare bătaie de joc. Şcoala nu este unitate militară în subordinea Palatului Cotroceni şi nici spital Covid-19, la comanda lui Arafat

Chemarea copiilor la școală în condițiile închipuite de Guvernul Orban este „o imensă bătaie de joc”, scrie jurnalistul Adrian Onciu pe Mediafax.

Acesta notează că respectarea condițiilor pe care le dorește Executivul „va fi la fel de dificilă ca dărâmarea guvernului Orban prin moţiunea de cenzură depusă de PSD”.

„Dacă vor fi puternic restricţionaţi şi vor interacţiona cu mare prudenţă, ca nu cumva să fie pedepsiţi, elevii se vor simţi mai degrabă la şcoala de corecţie. Intimidaţi, puşi la colţ, urmăriţi pas cu pas.Până acum viitorii boboci, copii de 6-7 ani, au purtat masca doar ocazional. Chiar şi în vremuri normale primul an de şcoală este foarte dificil atât pentru ei, cât şi pentru învăţători. Ultimii au de obicei mari dificultăţi câteva săptămâni, până reuşesc să se impună. Să găsească cel mai potrivit ton, cel mai bun canal de relaţionare. A-i forţa pe dascăli să poarte mască este ca şi cum le-ai lua principalul instrument. I-ai lăsa complet dezarmaţi în faţa copiilor care aşteaptă încă din prima zi multă înţelegere, iubire şi înţelepciune din partea persoanei aflată în spatele catedrei”, a notat el.

Realitatea școlii și cea închipuită de Ministrul Anisie sunt două lucruri diferite.

„Ministrul Monica Anisie a închis ochii şi a văzut imediat cum arată şcoala ideală în vreme de pandemie: copii cu măşti chirurgicale, cuminţi, cu mâinile la spate, câte unul în fiecare bancă, desparţiţi de panouri mari, transparente, din ”pepsiglas”. Atenţi, gata să răspundă, pregătiţi să meargă la tablă doar pe culoarul roşu şi să revină în bancă doar pe culoarul verde. Fără să tuşească, fără să strănute. Profesori care se străduie să se facă înţeleşi vorbind prin masca de protecţie. Pauze de numai cinci minute, cu copiii ţintuiţi în bănci.

Apoi pauza mare cu procedură strictă, exact ca la restaurant: masca jos, ne dezinfectăm, apoi mâncăm. Pe urmă schimbăm masca şi iarăşi ne dezinfectăm. Nu râdem, nu gesticulăm, nu vorbim neîntrebaţi. Nu acceptăm suc, prăjituri sau bomboane de la sărbătoritul zilei. Dacă vrem la baie, ne ţinem bine până la următoarea pauză. Iar dacă nu putem, chemăm doctorul şcolii echipat în combinezon anti-Covid. El ne va conduce, în deplină siguranţă, până la toaletă”, a continuat Onciu.

Acesta spune că școala „nu este unitate militară în subordinea Palatului Cotroceni şi nici spital Covid-19, la comanda lui Raed Arafat.

Nu este locul ideal unde diverşi miniştri, politruci şi specialişti epidemiologi fac experimente pe spatele copiilor, a profesorilor şi a părinţilor.

Şcoala nu înseamnă nici pe departe locul unde doar învăţăm să citim şi să scriem. Dacă ar fi fost despre asta, ar fi trebuit demult desfiinţată.

A-i chema pe copii la şcoală în condiţiile închipuite de Ministerul Educaţiei este o mare bătaie de joc. Este o alternativă mult mai proastă decât învăţământul online. Nu-i mulţumeşte nici pe părinţii foarte speriaţi, nici pe cei dornici să revenim, încet-încet, la normalitate. Reprezintă un compromis inacceptabil, din care răzbate doar dorinţa evidentă a guvernului de a depăşi cu bine alegerile locale şi pe cele parlamentare.

Un compromis în care, ca de obicei atunci când vorbim despre educaţie, interesele copiilor sunt lăsate pe ultimul plan.

Rămânia Educată?! Să fim serioşi! M-aş mulţumi măcar cu o infimă doză de bun simţ. Educaţia poate să mai aştepte”.

Comentariul integral poate fi citit aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE