luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEAdministrația Biden a emis primul pașaport cu „genul X“, pentru o persoană...

Administrația Biden a emis primul pașaport cu „genul X“, pentru o persoană care nu se identifică nici bărbat, nici femeie

Pașaportul care conține opțiunea de gen ”X”, pe lângă masculin și feminin, este considerat o „piatră de hotar” în recunoașterea drepturilor persoanelor care nu se identifică drept bărbați sau femei, a transmis Departamentul de Stat american odată cu anunțul privind emiterea documentului, relatează Associated Press. Din motive de confidențialitate, oficialii nu au precizat cine este persoana pe numele căreia a fost emis pașaportul.

Reprezentantul diplomatic special al SUA pentru drepturile comunității LGBTQ, Jessica Stern, a calificat acest moment drept unul „istoric”, adăugând că astfel documentele guvernamentale sunt aliniate cu „realitatea trăită” de aceste persoane în condițiile în care există un spectru mai larg de caracteristici umane legate de gen, decât cele două – masculin și feminin.

„Când o persoană obține documente de identitate care reflectă adevărata sa identitate, trăiește cu mai multă demnitate și respect“, a precizat Jessica Stern, reprezentantul diplomatic special al SUA pentru drepturile comunității LGBTQ+.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit presei americane, una dintre persoanele care ar fi putut primi documentul emis în premieră în SUA, este Dana Zzyym, din Colorado, care se identifică drept o persoană intersex și duce, încă din 2015, o luptă juridică pentru recunoașterea identității sale de gen.

În trecut, lui Zzyym i s-a refuzat emiterea unui pașaport pentru că nu a bifat una dintre casetele „M” și „F” atunci când a completat cererea, ci a scris „intersex” în dreptul acestora. Ulterior, a solicitat introducerea unei casete separate pentru genul ”X”.

Zzyym s-a născut cu caracteristici sexuale fizice ambigue, dar a fost crescut ca un băiat și a suferit mai multe intervenții chirurgicale care nu au reușit să-l facă să pară complet bărbat, potrivit dosarelor instanței. A lucrat în Marină ca bărbat, dar mai târziu a ajuns să se identifice ca intersexual în timp ce lucra și studia la Universitatea de Stat din Colorado.

Din cauza refuzului autorităților de a emite un pașaport pe numele său, Zzyym nu a putut călători în Mexic la o întâlnire a Organizației Intersex Internațional.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Păstura crudă și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Departamentul de Stat american anunțase în luna iunie că se fac demersuri pentru adăugarea genului „X” în documente însă precizase că procedurile sunt de durată pentru că presupun o actualizare extinsă a sistemelor informatice.

Prin această schimbare, SUA se alătură altor state precum Australia, Noua Zeelandă, Nepal și Canada, care le permit cetățenilor să aibă pașapoarte în care să se menționeze un alt sex decât masculin sau feminin, scrie Libertatea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE