ACTUALITATEAdevărul | Vicepreședintele USRPLUS Cluj, fost ofițer SRI: Am intrat să încerc...

Adevărul | Vicepreședintele USRPLUS Cluj, fost ofițer SRI: Am intrat să încerc să ajut

Un fost ofițer SRI a fost ales în Biroul Local al filialei USR PLUS Cluj-Napoca. Lucian Mate, care este vicepreședinte al organizației în urma alegerilor din 26 iunie, a activat șapte ani în Serviciul Secret. „Adevărul” prezintă în ce a constat activitatea lui în SRI și de ce a intrat în PLUS.

„Să încerci să infiltrezi un agent SRI într-o filială de partid la Cluj mi se pare total ineficient, risipă de resurse, deoarece Clujul nu prea are multe cuvinte de spus la nivel central”, a declarat, pentru „Adevărul” Lucian Mate, proaspăt ales în Biroul Local de conducere al USR PLUS Cluj-Napoca.

Vicepreședintele USR PLUS Cluj-Napoca a lucrat timp de șapte ani în SRI, între 2009 și 2016, și s-a înscris în PLUS încă de la început. Lucian Mate vorbește foarte relaxat despre perioada petrecută în Serviciul Secret și precizează că a fost foarte transparent cu colegii de partid în legătură cu acest aspect al carierei sale.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Întrebat despre suspiciunile din spațiul public cu privire la infiltrarea de agenți acoperiți ai SRI în partidele politice, Mate a spus, sincer: „Sincer, da, cred că e posibil, nu știu, habar n-am. Eu n-am lucrat pe partea asta. Tot timp ni se spunea să nu ne implicăm în politică și chiar eram monitorizați în acest sens. Eu am fost cat de apolitic se poate. Nu știu cei mari ce interese pot avea, poate, nu zic nu. Să infiltrezi un agent…Nu știu ce să zic, poate, dar la Centru. Să-l infiltrezi la Cluj ca să ce?”

Mate consideră o risipă de resurse un eventual agent acoperit într-o filială de partid din Cluj, din cauză că foarte puțin contează județul în politica centrală. El subliniază că în SRI a lucrat pe partea de analize economice și nu a avut tangențe cu politica: „Eu sunt mândru că am lucrat în SRI, n-am ascuns niciodată acest lucru. E o instituție OK. Eu am lucrat lucrat pe parte analize economice”.

„Dacă ai fost în SRI, se feresc cei de acolo ca de dracu de tine”

Lucian Mate a fost ofițer SRI între 2009 și 2016, fiind recrutat în timp ce lucra ca IT-ist la Banca Transilvania. „Am avut o ambiție personală, am vrut să văd dacă reușesc să intru în SRI. După 7 ani, mi-am dat demisia și am luat-o de la început în IT. Am luat decizia de a renunța și din considerente financiare. Ca new joiner (nou venit-nr) în IT câștig mai bine ca un angajat cu grad de căpitan acolo”, spune el.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Mate a spus că nu vizează un post în administrația publică, din cauza salariilor mici: „Eu când am plecat din BT la SRI aveam salariu destul de bun. La SRI a fost aproximativ egal, dar apoi a venit Guvernul Boc și a tăiat salariile; am ajuns să câștig cu 35% mai puțin. Când ieșit mi-am jurat nu mă mai duc la un post plătit mai puțin, pentru că nu am alte surse, trăiesc din salariu. E adevărat că bugetarii câștigă bine, dar în IT se câștigă și mai bine”.

Acum, Mate lucrează ca programator pentru o corporație IT internațională. Întrebat despre legenda conform căreia, cine a lucrat în SRI rămâne în SRI, chiar dacă oficial își schimbă slujba, Mate a spus: „Nu este adevărat că rămâi în SRI. Dacă ai fost o dată în SRI, când ai ieșit se feresc ăia de tine ca de dracu. E un rulaj mare de personal, vine lume, pleacă lume, ca la orice instituție de stat. Se mai satură oamenii. Gândiți-vă că dacă acum vine cineva din SRI la mine la o discuție, eu din trei întrebări îmi dau seama ce urmărește. Și mie mi s-a spus direct că nu am ce discuta cu cei mai vechi”.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Am intrat în PLUS să încerc să ajut”

Mate susține că nu a avut nicio funcție în PLUS: „Am administrat pagina de Facebook şi atât. Eu am intrat în partid ca să încerc să ajut. Nu am ascuns niciodată că am lucrat în SRI”. În noua structură unificată USR PLUS, Mate a ajuns vicepreședinte în Biroul Local.

„Acum, m-am implicat un pic mai mult. Mi-au zis colegii să candidez: „Tu ai fost de la început în PLUS, te știe lumea, nu ai fost conflictual”. Eu n-am ținut neapărat să candidez. Întâmplarea făcea că o cunoșteam și pe Manuela Petrecu (noul președinte al USR PLUS Cluj-Napoca-nr) care mi-a fost profesoară la facultate. Plus că îi cunoșteam și pe cei care au candidat în echipa ei”.

Biroul Local USR PLUS Cluj-Napoca este format mai ales din membrii proveniți din PLUS, la fel ca și președinta.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Scandalul Camelia Crișan. Nu poate fi membru USR un fost ofițer SRI

Un mare scandal a izbucnit în vara anului trecut, după ce Florin Danciu, un membru al USR Sector 6 a contestat decizia de admitere în USR și acordarea calității de membru USR Cameliei Crișan, care era în acea perioadă membră în Biroul Local al Filialei USR S6. Motivul: Crișan absolvise Academia Națională de Informații.

Danciu a mai arătat că în Hotărârea de Guvern 206/1995 privind reorganizarea Institutului Superior de Informații se arată că: „Candidații admiși în facultățile, centrele și secția postuniversitară ale Institutului National de Informații sunt considerați incorporați, respectiv concentrați. Studenții vor semna angajamente prin care se obliga ca, după terminarea cursurilor, să lucreze ca militari activi pe o durată de minimum 10 ani.”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În plus, în Regulamentul de admitere a membrilor adoptat în USR este menționat la capitolul I în care sunt enumerate condițiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească un membru USR se arată că „Nu a făcut sau nu face parte din cadrele unui serviciu secret din România sau din străinătate”.

Absolventă a Academiei Naționale de Informații a demisionat

În urma informațiilor apărute în spațiul public Camelia Crișan a demisionat din USR şi a părăsit viața politică. Într-un drept la replică ea a precizat: „În anul 1998 am finalizat cursurile Institutului Național de Informații (INI), actuala Academia Națională de Informații (ANI), de unde am obținut o diplomă de licență în Psihologie. Am intrat in rezervă la scurt timp după terminarea facultății și nu am datorii față de instituția care m-a școlarizat. Faptul că sunt absolventă a INI apare în CV-ul meu PUBLIC instituțional, ce poate fi consultat atât în limba română cât și în limba engleză pe site-ul Facultății de Comunicare și Relații Publice, unde sunt în prezent lector universitar și unde predau din anul 2005. Este un CV public, la îndemâna oricui printr-o simplă căutare pe Google.”

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ea a mai spus că a informat Biroul Local al filialei sector 6 de faptul că a absolvit Institutul Național de Informații și că după interviul care i s-a luat, în mai 2018 i s-a comunicat că adeziunea i-a fost acceptată.

Crișan este cadru didactic la SNSPA. „Am o carieră academică extrem de robustă în spate, mii de studenți și masteranzi care mi-au trecut prin mână, ani de consultanță și peste 22 de ani de lucru cu cele mai vulnerabile comunități ale României”, a mai spus fostul membru USR.

Barna și Cioloș nu comentează

Diferența dintre Camelia Crișan și Lucian Mate este că prima a făcut parte din USR, iar ultimul a venit pe filiera PLUS, partid care nu avea restricțiile Uniunii Salvați România. Cu toate acestea, odată cu fuziunea dintre cele două partide, noul statut al noului partid este cel al USR, cel puțin deocamdată.

Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, nu a răspuns solicitării „Adevărul” de a comenta situația lui Lucian Mate. Dacian Cioloş a transmis prin biroul de presă că s-ar putea să emită un punct de vedere. Până la publicarea articolului la redacție nu am primit nicio poziție a liderului PLUS.

Avocatul Radu Chirilă, fost președinte al USR Cluj (sâmbătă vor fi alegeri pentru USR PLUS Cluj, dar acesta nu și-a anunțat candidatura), a comentat pentru „Adevărul”: „Pe partea de răspuns la speța dvs eu pot să vă spun doar ce s-a întâmplat până la acest moment în USR Cluj. Fără niciun dubiu persoane care au avut (sau au) calitatea de ofițer al serviciilor de informații nu ar fi putut deveni membri. Conform regulamentului de admitere ne este interzisă acceptarea de membri cu condamnări penale, foști colaboratori ai securității şamd. Printre aceste situații de neacceptat este și cea a foștilor ofițeri de securitate. Nu știu exact ce se va întâmpla dacă se descoperă ulterior că o persoana poate fi încadrată în categoriile de mai sus, dar bănuiesc ca se va pune în discuție statutul de membru al persoanei sau persoanelor din moment ce statutul și regulamentele USR sunt cele care ne ghidează activitatea la acest moment”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Pe de altă parte, Mate a concluzionat: „Dacă se constată că nu e OK sau ceva n-am nicio problemă să demisionez. Am ce să fac cu timpul liber. Nu am ascuns niciodată faptul că am lucrat în SRI”.

De ce pierde aripa USR Cluj toate alegerile

Sâmbătă vor avea loc la Cluj-Napoca alegeri pentru filiala județeană a USR PLUS. La fel ca la filiala locală, se anunță o înfrângere a aripii USR, având în vedere că pentru fiecare membru USR vor vota doi membri PLUS, conform algoritmului convenit, anume că vor vota toţi membrii de partid. În aceste alegeri, USR a fost victima modului strict în care s-au primit noi membri.

Regulamentul USR a stabilit multiple restricții – cum ar fi calitatea de fost ofițer al SRI sau cea de fost membru al unui partid politic. În acest timp, la PLUS recrutarea a fost foarte relaxată, vezi şi cazul lui Lucian Mate, astfel că partidul condus de Dacian Cioloş a reușit în timp relativ scurt să aibă un număr mare de membri care îi permite practic să câștige toate alegerile interne. Astfel, au fost lăsați fără locuri eligibile la Cluj parlamentari USR care în mandatul trecut au fost extrem de activi precum Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, notează ziarul Adevărul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. securimea si it-ul…am facut tensiune cand am citit articolul….securimea veche a fatat pui noi. dosarele securimii ceusiste s-au elevat in urmarirea pe retele sociale si legi bigbrother. pe somnul spalatilor pe creieri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate