joi, februarie 2, 2023
ACTUALITATEAdevărul: Mircea Vulcănescu nu a fost condamnat pentru „crime de război”, ci...

Adevărul: Mircea Vulcănescu nu a fost condamnat pentru „crime de război”, ci pentru pentru că a fost membru al unui guvern care a participat la un război împotriva Uniunii Sovietice

După cum R3media a informat, Consiliul Local al Sectorului 2 urmează să aibă o întâlnire „online” în care va decide, printre altele, dacă să aprobe un proiect de hotărâre de demolare a bustului lui Mircea Vulcănescu.

Acuzația care i se aduce lui Mircea Vulcănescu și memoriei sale este aceea că ar fi „criminal de război”, iar cultul criminalilor de război este interzis în România prin OUG 31/2002, cu modificările ulterioare.

Dar care este realitatea incontestabilă? Iată faptele:

Mircea Vulcănescu a fost judecat în baza legii 312/1945 pentru urmărirea şi sancționarea celor vinovați de dezastrul tarii sau de crime de război. După cum se vede încă din titlu, Ministerul Justiției al vremii, condus de comunistul Lucrețiu Pătrășcanu operează o distincție clară între vinovați: pentru dezastrul țării sau de crime de război.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Primul articol al legii definește cine sunt vinovați de dezastrul țării: „a) Militând pentru hitlerism sau fascism şi avînd răspunderea politica efectivă au permis intrarea armatelor germane pe teritoriul tarii; b) După 6 Septembrie 1940, au militat pentru pregătirea sau desăvârșirea faptelor de mai sus prin graiu, prin scris sau prin orice alte mijloace.

Articolul 2 definește, in extenso, ce înseamnă vinovăția „de dezastrul țării prin săvârșirea de crime de război”. Ca să nu fie dubii, de la primul subpunct, se spune clar că vinovați sunt cei care „a) Au hotărît declararea sau continuarea războiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice şi Naţiunilor Unite;

Abia apoi apar celelalte crime de război, de obște cunoscute: cruzime, nerespectarea legilor războiului, etc. Deci, legiuitorul comunist a considerat că prima și cea mai importantă „crimă de război” este participarea la războiul contra URSS și „Națiunilor Unite”. Prezența „Națiunilor Unite” nu trebuie să ne înșele: în 1941 nu exista nicio entitate denumită „Națiunile Unite” și România nu avea cum să-i declare război.

Mai pe scurt: legea 312 a fost un instrument prin politica guvernului Antonescu, evident anti – URSS, să poată fi asimilată cu „crimele de război” de către guvernul pro-URSS instalat la București.

Mircea Vulcănescu a fost anchetat, pentru prima oară, de către Tribunalul Poporului în 1946. În cadrul ordonanței de acuzare, „bănuitul Mircea Vulcănescu” a fost acuzat de „dezastrul țării și de săvârșire de crime de război, prevăzute și penate de legea 312 din 24 aprilie 1945, art.1 lit b și art.2 lit a, n și o”. Alineatele n și o enumeră fapte ce țin de „edictarea de legiuiri sau măsuri nedrepte de concepție hitleristă, legionară sau rasială” sau de aplicarea cu exces a unor astfel de legi, respectiv punerea în slujba hitlerismului sau fascismului și „aservirea economică” a țării.

În apărarea sa, Vulcănescu a scris un memoriu, în care a respins acuzațiile ce i s-au adus și spre procurorul Al. Ionescu Lungu dispune „neînceperea urmăririi penale a lui Vulcănescu, aducând prin argumente faptul că nu i se pot imputa declararea sau continuarea războiului și nici politicile împotriva evreilor”.

A doua urmărire penală a lui Vulcănescu începe la puțin peste două săptămâni sub jurisdicția Curții de Apel București în ceea ce s-a numit procesul lotului Alexandru Marcu și alții.

Parchetul îl acuză pe Vulcănescu „doar” pentru faptele de la art.1 lit a și art.2 lit.a din legea 312, renunțând la punctele n și o din probatoriul Tribunalului Poporului. Procurorul de caz, Pora, a interpretat „militarea pentru hitlerism și fascism” cu participarea lui Vulcănescu, în calitate de subsecretar de stat la Finanțe, la diferitele convenții economice încheiate de România cu Germania nazistă și prin aplicarea hotărârilor lui Antonescu în domeniu.

În ceea ce privește acuzația de „hotărâre” sau „continuare a războiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice şi Naţiunilor Unite”, procurorul introduce noțiunea de „complice”. Așadar, chiar dacă acuzarea admitea că nu Vulcănescu a declarat războiul, prin „punerea în executare a instrucțiunilor” rezulta că a contribuit la continuarea războiului contra URSS. Nimic, așadar, despre „Națiunile Unite”.

Acestea, deci, sunt faptele pentru care a fost condamnat Vulcănescu: participarea la convenții economice cu Germania și participarea la o administrație care a fost în război cu URSS.

Chiar și așa, procurorul a fost nevoit să admită că acuzațiile sunt șubrede.În rechizitoriu se recunoaște că Vulcănescu „a luptat să nu primească” funcția de subsecretar de stat la Finanțe și a fost numit prin ordin. Mai mult, procurorul admite că îi e greu să dovedească faptul că contribuțiile lui Vulcănescu la convențiile economice cu Germania au fost în detrimentul statului român! În plus, acesta chiar menționează că Vulcănescu a dovedit „o atitudine de deplină demnitate” în acordurile dintre Șantierele Navale Galați și societatea Hermann Goering, care prin intervenția economistului român, nu au fost aprobate de Guvern.

Totuși, chiar și așa, Curtea îl găsește vinovat, echivalând activitatea de tehnician din cadrul unui minister de finanțe cu „militarea pentru hitlerism”, iar rămânerea în guvernul Antonescu după declararea războiului împotriva URSS cu „hotărârea de continuare a războiului în contra URSS”.

În ceea ce privește acuzațiile de antisemitism aduse lui Vulcănescu, chiar Curtea de Apel București a admis depozițiile martorilor citați de Vulcănescu, inclusiv pe cea a lui Dumitru Georgescu, ce a arătat că acesta „era contra măsurilor violente și șoviniste”.

Curtea de Apel admite acestea și le consideră circumstanțe atenuante. În ceea ce privește pedeapsa, pentru „militarea pentru hitlerism”, Vulcănescu a primit trei ani. Sentința grea a fost pentru „declararea războiului împotriva URSS”, respectiv de opt ani. Prin contopirea sentințelor, pedeapsa finală a rămas cea de 8 ani de temniță grea.

Acestea, deci, sunt faptele reci: Mircea Vulcănescu a fost condamnat pentru că a făcut parte dintr-un Guvern care a dus război împotriva URSS, pentru eliberarea Basarabiei, nordului Bucovinei și a ținutului Herța.

Ne întrebăm, în final: dacă statul român, stat de drept, recunoaște drept validă o astfel de sentință, înseamnă că România a dus un război nedrept pentru eliberarea teritoriilor ocupate de URSS în complicitate cu Germania nazistă? Prin recunoașterea acestei sentințe, statul român îi consideră criminali pe toți eroii de război care a murit pe frontul de Est, pentru eliberarea teritoriilor ocupate?

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

5 COMENTARII

 1. SE poate face şi chiar ar fi de dorit să se facă. Şi anume o plângere penală pentru DENUNŢ CALOMNIOS” împotriva lui Florian ş.a. Citarea unor hotărâri judecătoreşti şi celelalte nu poate acoperi lipsa de temeinicie a acuzaţiei de “criminal de război”. Să arate detractorii ce crime de război a făcut M.V. .Adică câţi oameni a omorât, unde când etc.
  De altfel mizerai ESTE atât de mare şi strigătoare le cer cu cât MV era doar subsecretar de stat la MF, iar dispoziţiile lui trebuiau a fi contrasemnate de superiori. Şi ce să vedem ? Superiorul lui ierarhic ministrul plin de finanţe era UN EVREU DIN Turnu Severin, pe numele lui NETTA GHERON. Acesta fost achitat pstdecembrist iar fiicele lui au recuperat în întregime averea (case multe, de ex.)
  Nu pot să cred cât de uşor de păcălit pot fi unii .
  Dle senator Lavric interveniţi şi deschideţi o astfel de acţiune.
  Dle Mihai Şomănescu deschideţi o acţiune pentru DENUNŢ CALOMNIOS împotriva celor îl acuză pe MV, ccalomniindu-l.

 2. A invoca decizii ale tribunalelor staliniste este de noaptea mintii.
  Cand intri în razboi cu un agresor cum a fost URSS te lupti pană când acesta capitulează.
  Rusia acotropit și trimis în lagare sute de mii de romaniși nu pare să aibă mustrari de constiintă.
  Evident că la noi slugile bolsevice au condamnat sute de mii de oameni nevinovați.
  Iar nepotii celor care au instaurat stalinismul pe aici ne dau lectii de moralitate.

 3. Dl. Carp nu ne spuneți în ce perioadă a activat M. Vulcanescu în guvernul Antonescu. Armata română a continuat războiul dincolo de granițele României Mari, deci din perspectiva URSS, împotriva acesteia. Cuvântul cheie în legea de care vorbiți este “continuarea” războiului. Națiunile Unite apar din 1942, deci nu are nicio relevanță ca nu existau la începutul războiului., contează cine câștigă la final.
  Într-un fel, pe logica dvs., de comunismul din România ar fi trebuit să răspundă numai Nicolae Ceaușescu, că el conducător.

  • Răspund eu: cum adică în ce perioadă a activat? Glumiți, nu? Ideea că România a continuat războiul după Nistru și de-aia îl consideră agresiune este cretină. Nu vă supărați. Păi URSS nu a recunoscut România Mare, până la Nistru.Faptul că România a încercat să elibereze Basarabia,nordul Bucovinei și Herța a fost considerată de ruși, o agresiune. E treaba lor. Dar statul român? Înseamnă că statul român recunoaște pactul de la 23 august, pe care, de altfel, l-a denunțat oficial de mai multe ori!

   De comunismul din Romania, precum si de perioada Antonescu trebuiau să răspundă fiecare după responsabilitățile sale. Adică SUBSECRETARII de la Finanțe decid când începe și cum continuă un război? E penibil să susțineți așa ceva.

   • Poate vă amintiți că noi nu am văzut (niciodată) motivații oficiale (iunie 1940), nici viteaza presă liberă nu le-a publicat. Poate vă amintiți de câte ori ați fost întrebați.

    OFICIAL.

    Nu e CHIAR treaba lor, trebuie să știm ȘI noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate