OPINII„Joaca de-a clasicii” - Academia Română împlinește 155 de ani

„Joaca de-a clasicii” – Academia Română împlinește 155 de ani

Cel mai de seamă pilon al limbii și culturii române, Academia Română, împlinește 155 de ani. A fost inaugurată oficial la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenind în 30 martie 1879 Academia Română, nume ce îl poartă și astăzi.

În prezent, Academia este for de consacrare, un pilon important al cercetării din România, un participant activ în viața societății. Instituția este menită să conserve cu eleganță valorile morale, virtuoase ale poporului român în concordanță cu civilizația universală, ce au construit cu măiestrie lumea de azi – o lume în care uităm adesea să prețuim cotidianul sau poate, uneori, ne repezim înspre a ne dezice de perenitatea istoriei și de învățăturile acesteia, de principii.

sursă foto: Historia/ Academia Română, București.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu ocazia aniversării unei instituții de asemenea anvergură, am realizat, alături de prietenele mele Patricia Maghiar și Diana Paul un scurt videoclip, o „joacă de-a clasicii” într-un spectru alb-negru. Ne-am bucurat de frumusețea simplității, nefiind încă îndeajuns de pricepuți pentru creații mai ample. Am fost mici actori pentru o zi, plimbându-ne pe malul Crișului și bucurându-ne de vitraliile Vulturului Negru din centrul Oradiei. Iată povestea noastră:

Cuvântul cheie: spontaneitate, naturalețea promptă și entuziastă. Trenurile și tramvaiele ne-au fost amici. Unirea nu se putea realiza doar prin politică și diplomație; astfel s-a născut nevoia firească de a se forma o instituție, o agora a elitei românești pentru a străjui necontenit intrinsecul românității, o certitudine veche ce trebuia reafirmată vehement în vederea izbânzii mult râvnite. Noi le suntem recunoscători înaintașilor noștri și dorim să învățăm cât mai multe de la aceștia. În încheiere, se cuvine să-l amintim pe poetul Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”, spunea cel ce-ar fi împlinit 88 de ani, în 31 martie.

La mulți ani, Academia Română!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Pentru a reduce înapoierea intelectuală a României faţă de Franţa, în creştere, guvernul dlui Cîţu ar trebui să dubleze bugetul Academiei Române, în primul rând pe-al Bibliotecii, pentru digitalizare şi acces online la periodicele vechi sau măcar la manuscrisele lui Eminescu, genial salvate de graficianul Mircia Dumitrescu, din iniţiativa lui Noica, preluată de acad. Eugen Simion. Fireşte, mai trebuie urgent imitate şi două baze de date care să lumineze poporul, video sau audio, cu ce ştiu academicienii:
    https://www.youtube.com/user/canalacademie/videos
    https://www.canalacademie.com/

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...