Acad. Dr. Ing. Nicolae Noica, fost Ministru al Lucrărilor Publice în anii 90 spune că după 89 s-a denigrat școala de construcții românească și s-au făcut eforturi pentru a se îndepărta firmele autohtone de construcții, pentru a fi înlocuite cu societăți străine.
„Eu sunt unul dintre cei care spun că avem o școală de construcții deosebită și ea vine din 1900 când s-a format Școala Națională de Poduri și Șosele, apoi Școala Constructorilor. Cine afirmă că în perioada comunistă nu s-au făcut lucrări deosebite face o analiză greșită.
Din contră, am avut niște specialiști foarte buni. S-au făcut lucrări. Numai ansamblul de locuințe care a fost făcut în acea perioadă. Că apartamentele sunt mai mici e cu totul altceva, dar s-au construit niște lucruri extraordinare.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Din păcate, după 1990, mulți din noua generație, în numele așa zisei democrații, își pot permite să facă diferite afirmații de justificare precum: ”Din cauza mentalității”. Pai nu…zic eu. Școala de Construcții, repet, e o școală bună numai să fie bine administrate instituțiile statului. Asta mi se pare mie important.
Mai e un aspect. Noi după 1990 am îndepărtat firmele de construcții românești. O spun cu toată fermitatea și cu toată responsabilitatea. Noi aveam Hidroconstrucția, Centrala de Căi Ferate, niște instituții care făceau lucrări deosebite și am renunțat la ele pentru a aduce, conform unor prescripții și norme, alte firme din exterior, firme care își iau în antrepriză firmele românești.
Mai atrag atenția asupra unui lucru pe care îl spun de vreo câțiva zeci de ani buni. Firmele de construcții din străinătate care vin în România dacă ar fi fost niște firme de elită găseau lucrări în țara lor. Nu au ajuns în țara lor să câștige licitațiile și vin de multe ori aici la noi”, a spus Nicolae Noica într-un interviu acordat ziaristului Claudiu Lucaci.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
În ceea ce privește Căile Ferate Române, Noica spune că am involuat masiv, exemplificând cu faptul că în 1910, trenul de la București la Constanța făcea trei ore. Astăzi, ruta București – Constanța se parcurge între 2 și 4 ore.
„Niște ani în urmă, transportul la Constanța era făcut rapid, corect și-ți convenea. Condițiile erau corespunzătoare și erai protejat. Mai amintesc un lucru din istorie. Eu aveam un curs de istorie a construcțiilor și aduceam studenți la Biblioteca Națională în fondul colecțiilor Asezământul Brătianu (care din păcate astăzi este părăsit) pentru cercetare.
La un moment dat, unul dintre studenți găsește ceva și îmi zice: ”Studenții în anii 1900-1910 aveau certificate de călătorie gratis, dar nu asta e important. De la București al Constanța trenul făcea trei ore.”. Vorbim de 1910. Și adaugă ”Acum de ce nu?”.
Ne punem aceste întrebări pentru că nu am mai întreținut și nici un am mai făcut alte linii și nu încercăm să dezvoltăm această rețea pe care am avut-o. Vedeți, nu ne facem că nu sunt bani. Lucrurile acestea sunt relative. Bani ar putea să se găsească, dar să-i folosim eficient pentru că în momentul în care nu fac reparațiile capitale pe o linie, pe un traseu la care viteza să fie normală, sigur că lumea va circula pe calea ferată mai mult decât pe șosea”, a explicat academicianul.
Fostul ministru a spus că pe vremea Regelui Carol I se construiau 100 de km de cale ferată pe an, în condițiile tehnologice de atunci.
„Problema căilor ferate este foarte interesantă. Inițial, transportul s-a făcut pe cale ferată, șoselele, autostrăzile apar în ultimele zeci de ani. Trebuie să ne amintim un lucru. Carol I între 1881 și 1914 a făcut 4.000 de kilometri în aproape 40 de ani de domnie adică 100 de kilometri de cale ferată pe an, în condițiile tehnice de atunci. Asta mi se pare extraordinar”, a menționat Nicolae Noica.