OPINIIAbsent de la plecarea olimpicilor la Tokyo, de la înmormantarea lui Ion...

Absent de la plecarea olimpicilor la Tokyo, de la înmormantarea lui Ion Caramitru, Klaus Iohannis ne îndeamnă: „Români, jucați golf!”

Șeful statului ne-a lăsat săptămâna trecută ca la dentist. S-a deplasat în Alba, la Pianu de Jos, ca să descopere cât de frumos este golful și să-i îndemne pe români să se apuce de acest sport, care „nu e deloc exclusivist” și „poate fi practicat la orice vârstă”.

Inițial, mulți dintre privitori au crezut că e vreun montaj menit să provoace râsul. Din păcate era un discurs real, menit să provoace plânsul. Președintele citea cu nesaț de pe niște hârtii și ne vorbea despre satisfacțiile oferite de golf. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost acela că aș vrea să-l cunosc pe consilierul care a fost în stare să-i scrie acest text. Klaus Iohannis are 20 de consilieri, potrivit site-ului Președinției, împărțiți pe domenii.

După acest discurs, senzația e că Palatul Cotroceni s-a transformat într-un stabiliment pentru oameni cu anumite probleme, rupți complet de realitate. Facturile la curent și gaz s-au dublat, acum când vremea rece bate la ușă, “Guvernul meu”, rupt în fund și în genunchi, de abia își mai duce zilele, politicienii se încaieră ca fiarele pădurii, benzina a crescut la pompa cu 2 lei în ultimul an, moneda euro a ajuns la pragul psihologic de 5 lei iar șeful statului ne îndeamnă senin să jucăm frumosul sport numit golf!!

Senzația e că domnia sa, Klaus Iohannis, a fost plecat un pic de pe plaiurile astea și acum s-a întors dar e desprins de ce se întâmplă în țară. Discursul său de la Pianu de Jos este halucinant. Mai lipsea să ne îndemne să facem o drumeție în spatiu cu Space X, mai ales că Elon Musk are niste prețuri populare, la îndemâna românului, care oricum, dacă nu are suficienți bani poate face un mic împrumut la bancă. Asta ca să admire și românul “niște priveliști frumoase”, cum poate admira la Pianu de Jos. Sau să vadă Pianu de Jos de sus, din spațiu! Până la urmă, poate că președintele avea și el nevoie să iasă un pic din stresul cotidian, mai ales că în țară, din punctul de vedere al domniei sale, totul e sub control, după cum declara pe 9 septembrie: „Chestiunea guvernamentală nu e deloc îngrijorătoare. Guvernul merge mai departe”. O opinie realistă și ancorată în realitate, să recunoaștem.

Revenind la frumosul sport numit golf, am tremurat de emoție aflând din gura domniei sale „că performanţa sportivă inspiră şi îi motivează pe oameni să fie mai buni”. Ce frumos spus! Poate că așa s-ar fi exprimat și în iulie, când au plecat sportivii olimpici către Tokyo, doar că n-a fost la întâlnire! Întâlnirea aceea tradițională dintre șeful statului și sportivii care urmează să reprezinte țara la Jocurile Olimpice. Președintele e alesul poporului iar prin prezența sa acolo el transmite un mesaj de suport și încurajare sportivilor care ne reprezintă în cea mai importantă competiție sportivă a planetei.

La plecarea loturilor olimpice au fost prezenți în trecut și Iliescu, și Constantinescu, și Băsescu ba chiar și Iohannis a fost in 2016. În 2021 n-a mai fost. Pe la jumătatea lui august am întrebat Biroul de Presă al Președinției care a fost motivul absenței președintelui. Nici unul dintre cei 20 de consilieri nu s-a deranjat să ofere o explicație. E adevărat, i-a primit pe medaliați la întoarcere, că, de, erau medaliați, adică păsări rare, și dă bine să te afișezi cu ei.

Absența președintelui de la întâlnirea cu olimpicii a trecut neobservată, ceea ce arată care mai e valoarea sportului în România de azi. Nici cultura sau oamenii de cultură și artă nu cântăresc cine știe ce în balanța prezidențială. Pe 10 septembrie, românii au avut parte de două înmormântări cu impact emoțional, a lui Jean-Paul Belmondo și a lui Ion Caramitru.

La Paris, Jean-Paul Belmondo primea onorul de la președintele Macron în inima orașului. Scena cu Macron în poziție de drepți în fața sicriului lui Belmondo acoperit de drapelul Franței este răscolitoare.

La București, sincer nici nu mi-a trecut prin cap că șeful statului ar putea lipsi de la înmormântarea lui Ion Caramitru. Un reper al teatrului și filmului din România, un reformator al TNB pentru a cărui refacere s-a zbătut enorm, pe ultimul drum Caramitru merita aceeași atenție prezidențială de care a avut parte Belmondo. Doar că n-a avut. Președintele României a lipsit și de această dată. N-a ratat însă inaugurarea statuii lui Samuel Brukenthal iar acum se află la New York, la Adunarea Generală a ONU, alături de prima doamnă a României pe care pescuit-o în drum, după o escală la Sibiu. Evident, la NY, șeful statului se va întâlni și cu numeroși “oameni pasionați de golf”. După ce în 2018, a primit în dar o șapcă de la președintele în exercițiu, Donald Trump, acum are șanse să primească un set de crose de la urmașul lui Trump, Joe Biden. Asta ca să aibă și președintele României cu ce să practice “acest frumos sport care oferă multe satisfacții” la clubul de golf Paul Tomiță din Pianu de Jos. Cu siguranță, performanța sportivă pe care o va obține pe gazonul de la Pianu îl va inspira și îl va motiva să fie un președinte și mai bun.

Klaus Iohannis, Pianu de Jos, 18 septembrie 2021.

„Întotdeauna am fost de părere că performanța sportivă inspiră și ne motivează să fim mai buni (…). Mă bucur să întâlnesc aici atâția oameni pasionați de golf, un sport care nu este deloc exclusivist și care oferă un foarte bun prilej de a petrece mai mult timp în natură, de a face mișcare, mai ales în acest context pandemic care face dificilă practicarea multor sporturi. Golful se poate practica la orice vârstă și încurajez pe cât mai mulți să descopere acest frumos sport care oferă multe satisfacții”.

„Dacă ne referim la sport, performanța nu se poate obține fără bani. Sportul românesc are nevoie de politici publice mai bine țintite, de resurse, de infrastructură modernă și accesibilă dar mai ales de implicare la toate nivelurile de organizare administrativă, economică și socială. “

„Terenul acesta este foarte bun şi foarte frumos, este un teren în mijlocul naturii. Foarte multă natură, foarte multe zone lăsate sălbatice. Privelişti foarte frumoase şi un teren foarte bine întreținut. Este enorm de mult de lucru pentru a întreţine un astfel de teren”.
“Vă felicit pe toți, doamne și domni, care ați jucat astăzi golf. Îi felicit în mod expres pe cei care au câștigat și sper ca data viitoare să fim și mai mulți. “

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate