marți, decembrie 5, 2023
ACTUALITATEA murit scriitorul Ion Druță. Istoricul George Damian: A fost unul dintre...

A murit scriitorul Ion Druță. Istoricul George Damian: A fost unul dintre oamenii Moscovei la Chișinău, a făcut mult rău românilor / Maia Sandu și presa pro-occidentală de la București îl laudă

Scriitorul Ion Druță, originar din Basarabia, a murit pe 28 septembrie, la Moscova. Avea 95 de ani.

Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928, comuna Horodişte, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni. Cele dintâi povestiri îi sunt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele „La noi în sat” vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957), scrie TV8.

Colaborează la ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi la revista Femeia Moldovei. Absolvă cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

Criticile din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizând scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte, Balade din câmpie; integral, Povara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească la Moscova (1959).

În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din câmpie. Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.

Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (2008) și al Premiului Constantin Brâncoveanu, secțiunea Literatură (2014).

Omul și opera

Comentând decesul său, istoricul George Damian, specialist în zona Basarabiei și ex-sovietică, a remarcat faptul că Druță a fost un om care a făcut mult rău românilor.

„Dumnezeu să-l ierte pe Ion Druță! În România nu prea știe nimeni cine a fost Ion Druță, așa că nu m-ar surprinde să văd niște laude la adresa lui copiate de peste Prut.

Foarte pe scurt: Ion Druță a fost unul din oamenii Moscovei la Chișinău, în toate cărțile lui pe care le-am citit există minim două-trei episoade de condamnare a „ocupantului român”. Are – n-are treabă, „ocupantul român” trebuie să-și ițească figura hâdă și mâna hrăpăreață. Dacă nu sunt hoți, atunci românii sunt de o răutate irațională. Din poziția lui de scriitor sovietic fruntaș Ion Druță a făcut un rău imens: a picurat în mințile celor dintre Prut și Nistru o ostilitate totală împotriva românilor. Încă o dată: Dumnezeu să-l ierte pe Ion Druță, că mult rău a mai făcut românilor!

PS Abia aștept să văd înghesuiala politicienilor de la Chișinău (ăia pro-europeni) să aducă osanale celui mai rusofil scriitor”, a menționat Damian.

Maia Sandu, președintele pro-occidental de la Chișinău, s-a întrecut în laude pentru Druță.

„Ion Druță a fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă. A luptat pentru limbă și alfabet încă din anii ’60. A descris satul moldovenesc, satul drag inimilor noastre, ca nimeni altul. Ion Druță a adus prin cărțile sale multă dragoste pentru valorile morale ale neamului nostru, pentru viața și munca țăranilor, pentru limba noastră vie și bogată. Îl vom reciti cu drag și îi vom privi spectacolele cu multă emoție și de azi înainte.
Condoleanțe familiei lui Ion Druță, condoleanțe cititorilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, a scris Sandu.

Momentul la care face referire Maia Sandu este discursul lui Druță de la o ședință a Uniunii Scriitorul din Moldova, din 1965, când a vorbit despre „necesitatea unui alfabet latin” pentru limba „moldovenească”.

Presa de la București, care de altfel este grabnică să prindă „oamenii Rusiei”, s-a întrecut să-l laude pe Druță, habar n-având probabil cine a fost.

„A murit marele scriitor Ion Druță, mesagerul Moldovei în lume. Membru de onoare al Academiei Române”, titrează Newsweek, una dintre cele mai fanatic pro-occidentale publicații de pe piața din România.

„Ion Druță a murit. Cunoscutul scriitor moldovean avea 95 de ani”, scrie și Adevărul, o altă publicație care „luptă cu propaganda rusă”.

„A murit marele scriitor basarabean Ion Druță | Maia Sandu: “A fost mesagerul Moldovei în lume, atunci când limba și cultura noastră erau prigonite la ele acasă” ”- a titrat și Antena3, siteul televiziunii conduse de Radu Tudor.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

4 COMENTARII

  1. Păcat R3media… Se pare că nu prea ați înțeles mare lucru din personalitatea lui Ion Druță. Sunteți ca ăia care l-au înjurat pe Adrian Păunescu, dar pe invers. Opinia lui George Damian era suficientă în corpul articolului, dacă tot ați preluat ceea ce zice. Măcar de ați fi citat pe cineva comparabil…

    • Mă scuzați dar e o blasfemie să-l comparați pe Ion Druță cu Adrian Păunescu …
      Păunescu a fost un mare, mare român care și-a apărat țara, limba și cultura! Druță a fost doar un trădător talentat. Dumnezeu să-l ierte, bineînțeles! Însă totuși trebuie să spunem și adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate