duminică, iunie 16, 2024
ACTUALITATEA murit Radu Ciuceanu, fost deținut politic și membru al rezistenței anticomuniste

A murit Radu Ciuceanu, fost deținut politic și membru al rezistenței anticomuniste

Fostul deținut politic Radu Ciuceanu a murit luni, anunță Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Ciuceanu, fondator al AFDPR și fondator al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului, a fost arestat în 1948 și condamnat la 15 ani de temniță grea, anunță Mediafax.

„A decedat astăzi (luni – n.d.), 12 septembrie, fostul deținut politic Radu Ciuceanu”, anunță Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Radu Ciuceanu s-a născut la 16 aprilie 1928, în Arad. A fost Membru în Mișcarea Națională de Rezistență din Oltenia, condusă de generalul Iancu Carlaonț. La 18 septembrie 1948 a fost arestat și condamnat la 15 ani de temniță grea. A executat pedeapsa în închisorile Craiova, Pitești, Jilava, Târgșor, Gherla, Dej, Jilava, Văcărești și Poarta Albă și a fost eliberat la 18 septembrie 1963, dar a rămas în atenția Securității. În 1970 a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti și a lucrat ca arheolog la Institutul de Arheologie şi mai târziu la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie al Municipiului Bucureşti. În 1990 a fost unul dintre fondatorii Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, iar în 1993 a fondat Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, pe care l-a condus de atunci ca director.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE