ACTUALITATEA murit maica Siluana Vlad

A murit maica Siluana Vlad

Maica Siluana Vlad, una dintre cele mai apreciate monahii din România, a trecut la cele veșnice, marți după-amiază.

Ea suferea de o boală foarte grea și acum câteva zile împlinise 77 de ani. Ea a primit de curând schima mare, cea mai înaltă treaptă a monahismului.

Maica Siluana Vlad a fost  coordonatoarea Centrului de Formare și Consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul” din Iași.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„A trecut la Domnul în seara aceasta, la câteva zile după ce împlinise 77 de ani, Schimonahia Siluana Vlad (28 mai 1944 – 8 iunie 2021).
Dumnezeu să o așeze întru binemeritată odihnă în locașurile drepților!
Să ne revedem în Rai, Maica mea dragă!”, a anunțat și purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Constantin Sturzu.

Maica Siluana a avut o poveste extraordinară. Născută Eugenia Vlad, ea a fost peste 30 de ani atee.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Eram foarte revoltată împotriva credinței. Credeam ca este «opium pentru popor»”, își amintea ea. Eugenia s-a născut într-o familie de țărani, cu cinci copii, din Ciulinii Bărăganului. Tatăl sau a stat timp de patru ani in prizonierat, in Uniunea Sovietică, de unde s-a întors acasă cu idei comuniste. Se impusese ca un lider comunist in sat, își amintește fiica sa, căreia nu i-a transmis însă aceleași convingeri, scria Ziarul de Iași.

Eugenia Vlad avea sa studieze Filosofia la Universitatea din București, însă nu a fost atrasă de marxism si de materialism dialectic, ci, dimpotrivă, de filosofii occidentali, blamați de ideologia comunistă. De aceea, a intrat in atenția Securității.

După absolvirea facultății, Eugenia a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați. „M-au îndepărtat apoi cei din Securitate. Am avut tot felul de slujbe apoi ca secretar, bibliotecar, mai țineam unele cursuri facultative”, spune ea.

Metamorfoza necredincioasei Eugenia Vlad în viitoarea maica Siluana își are punctul de început undeva, intre vârsta de 35 si 40 de ani, când a trecut printr-o criza spirituală.

„Sufeream de o nevoie de sens. Așa l-am găsit pe Dumnezeu. Prietenii meu râdeau de mine, spuneau ca «am căzut in folclor»”. Despre întrebările si neliniștile pe care le-a trăit atunci a vorbit cu preotul duhovnic, iar aceste confesiuni au fost adunate in cartea „Spovedanie neterminata”, semnata Gena Geamănu.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Maica Siluana s-a călugărit la vârsta de 49 de ani, in 1993, la mânăstirea Christiana, din București, la îndrumarea duhovnicului sau. La mănăstire si-a continuat activitatea caritabilă si sociala, desfășurând activități de binefacere in rândul copiilor străzii si oferind îndrumare tinerilor.

La mânăstirea Christiana l-a cunoscut pe ÎPS Teofan, pe atunci episcop vicar al Patriarhiei, care avea în grijă si acest așezăminte monahal. In 2001 s-a mutat la mânăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Teofan, mitropolit al Olteniei, a fost înființat Centrul de formare si consiliere „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril”, ce funcționează acum la Iași.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...