Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani) a trecut la cele veșnice, a anunțat, miercuri, Consiliul Județean Vâlcea.
Emil Vețeleanu era cel mai bătrân veteran de război din Vâlcea și ultimul supraviețuitor român al bătăliei de la Cotul Donului, din Al Doilea Război Mondial, bătălie în care Armata Română a pierdut circa 150.000 de militari.
„Din război îmi amintesc multe. Îmi amintesc de foștii camarazi. Am rămas impresionat de gerul din Rusia, unul cumplit. Am văzut multe, am văzut oameni murind. Am văzut cum se bombardau gările cu oameni în ele. Acum nu mai este obligatorie armata. Nu e bine. Era sfântă armata, îi disciplina pe tineri. Fără armată nu e bine. Cât era să stai acolo un an de zile…”, spunea Emil Vețeleanu într-un interviu.
Când vine vorba despre ce ar trebui să facă România ca să prospere, el spunea: „Ar trebui să se reclădească în primul rând tot ce s-a distrus: industria producătoare. Să nu uităm că am fost grânarul Europei. Nu mai avem forţă de muncă. Românii au emigrat în masă şi emigrează mereu. În învăţământ trebuie făcute schimbări urgente. Două lucruri educă tineretul: pedepsirea celor răi şi recompensarea celor buni. Se dă vina pe părinţi, pe copii, pe dascăli, pe oricine, mai puţin pe cine trebuie: pe clasa politică! Cum apare vreunul mai pregătit, imediat se strâng alţii în jurul lui şi-l doboară. La noi, analfabetismul predomină. Cine să mai facă ceva? Toţi cei care sunt la putere iau banii şi dispar. Nu mai avem bani să facem nici bugetul ţării. Fură chiar şi de la copii. Urmăresc tot ce întâmplă. Sunt la curent cu toate. Mă frământă tot ce se întâmplă. În România nu există politică, ci doar dezbinare“.
Emil Veţeleanu, omul care a prins un secol de regimuri, susținea românii au dus-o cel mai bine pe timpul monarhiei, perioadă din care are numai amintiri frumoase: „România de după regalitate este în decădere mereu. Oamenii care au ajuns în fruntea acestei ţări nu au avut coloană vertebrală, au fost fără onoare, fără Dumnezeu, fără iubire de patrie. Industria, calea ferată, s-au început pe timpul Regalităţii. România a rămas fără demnitate. Acum avem parlamentari fără demnitate, astfel de oameni ne conduc. N-a dispărut sistemul care era în perioada comunistă în care unul vorbea şi restul ridicau mâna în semn de aprobare. Cei mai slabi şi fără pregătirea necesară sunt cei care ajung în funcţii, ne conduc“.
Ultimul său îndemn pentru urmași a fost: „Români, iubiți-vă țara!”.
„Eroi au fost, eroi sunt încă! Astăzi, am primit vestea tristă că un om bun și puternic, care și-a pus viața în primejdie pentru țară, a plecat la ceruri. S-a așezat între eroii noștri din ceruri, eroi care au contribuit la ceea ce este astăzi țara, pe pământul strămoșesc. Îi voi purta recunoștință veșnică și îl rog pe Bunul Dumnezeu sa îl odihnească în pace pe veteranul de război, Emil Vețeleanu. Transmit condoleanțe familiei, prietenilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, a transmis miercuri președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.
Emil Veţeleanu a ajuns în atenţia opiniei publice după ce, la o sută de ani împliniţi, a ieşit în stradă pentru a participa la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României în decembrie 2019.
Având un mic tricolor, cu decoraţiile în piept şi sprijinit în baston, veteranul de război a asistat la ceremoniile de la Vâlcea, fiind flancat de către prefectul de la acea vreme al judeţului Vâlcea şi de un comandant de armată.
Dacă un (în final) colonel care a înghețat bocnă la Don spune astfel …
Unde pot găsi protestele col. E. Vețeleanu impotriva declinului învățământului românesc între 1948 și 1989 ? Unde pot citi cum a traversat dânsul acea perioadă ?
Mulțumesc.
P.S.
Știți, … tot răul spre bine. Acum îmi încep să îmi cunosc (să dau atenție problemei) compatrioții – și „de rând”, și oameni extraordinari.