luni, aprilie 21, 2025
ACTUALITATEA intrat în vigoare „Legea Anastasia” care pedepseşte drastic şoferii care conduc...

A intrat în vigoare „Legea Anastasia” care pedepseşte drastic şoferii care conduc sub influenţa alcoolului

spot_img

Modificările legii prin care şoferii aflaţi sub influenţa alcoolului, drogurilor sau conducând fără permis, implicaţi în accidente mortale, au intrat în vigoare de joi, 13 iulie. Noua lege cu numărul 213/2023, care completează articolul 91 din Legea numărul 286/2009 referitoare la Codul Penal, este cunoscută drept „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de 4 ani care a fost ucisă în faţă casei de o şoferiţa de 28 de ani care conducea fără permis.

Această lege aduce schimbări semnificative în ceea ce priveşte sancţiunile pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

Conform noilor reglementări, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulaţie în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre următoarele situaţii:

  • Conducerea fără deţinerea unui permis de conducere valid;-
  • Deţinerea unui permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului în cauză, sau suspendarea, retragerea sau anularea permisului de conducere;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere, cu o concentraţie alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • Conducerea unui vehicul care necesită permis de conducere sub influenţa substanţelor psihoactive.

Această măsură are scopul de a încuraja respectarea regulilor de circulaţie şi de a asigura siguranţa în trafic. Se doreşte trimiterea unui semnal clar că astfel de comportamente iresponsabile şi periculoase nu vor fi tolerate şi vor fi sancţionate cu închisoarea cu executare.

Modificarea legislativă reflectă preocuparea autorităţilor de a proteja vieţile cetăţenilor şi de a responsabiliza conducătorii auto pentru acţiunile lor. Închisoarea cu executare devine astfel o consecinţă inevitabilă pentru cei care pun în pericol viaţa altora prin conducerea sub influenţa substanţelor interzise sau fără deţinerea unui permis corespunzător.

Legea reprezintă un pas important în direcţia creării unui mediu rutier mai sigur şi a reducerii numărului de accidente mortale cauzate de astfel de comportamente nesăbuite. Se speră că prin impunerea pedepsei cu închisoarea, va creşte conştientizarea asupra riscurilor şi se va descuraja conducerea sub influenţa substanţelor interzise sau fără permis.

Ce prevede legea promulgată

Articol unic. – La articolul 91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (31) cu următorul cuprins:

„(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336.”

Ce prevede Codul penal:

Articolul 192 – Codul Penal

(1) Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

(3) Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.

Articolul 335

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

Articolul 336

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Potrivit statisticilor Eurostat, România a fost în 2022 ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese în accidente rutiere raportat la populaţie. Au fost înregistrate 86 de victime la un milion de locuitori în România, în timp ce în Suedia s-au înregistrat doar 21 de victime. Media la nivelul UE a fost de 46 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE