ACTUALITATE40.000 de oameni s-au strâns sâmbătă la cel mai mare pelerinaj catolic...

40.000 de oameni s-au strâns sâmbătă la cel mai mare pelerinaj catolic din România. Ministrul Tanczos Barna: Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!

Tradiționalul pelerinaj catolic de la Șumuleu Ciuc (Harghita) a strâns peste 40.000 de oameni și în acest an, scrie Agerpres.

„Este cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Est”, spune ministrul Mediului, Tánczos Barna, care a participat și el la procesiunuea și slujba religioasă.

„După un an de pauză, este o mare bucurie că la solicitarea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia și a UDMR, Guvernul a aprobat acest eveniment, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, și am putut fi din nou în şaua dintre munţii Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic”, a scris pe contul de facebook Tánczos Barna.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„La cel mai semnificativ eveniment religios al maghiarilor din Bazinul Carpatic, rugăciunile noastre să fie ascultate de Dumnezeu. Doamne, binecuvântează-i pe maghiari!”, a adăugat ministrul UDMR.

În cadrul evenimentului de la Șumuleu Ciuc a fost organizat și un maraton de vaccinare pentru pelerinii care au dorit să se vaccineze împotriva covid-19.

Este important de menționat că anul trecut evenimentul nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19, dar în acest an Guvernul a permis desfășurarea evenimentului.

Unul dintre cei mai cunoscuți pelerini este Balázs József, un pictor din Joseni, în vârstă de 67 ani, care vine de 28 de ani la Şumuleu, împreună cu credincioși din satul său şi care spune că în fiecare an se bucură că poate să îi mulțumească Maicii Domnului pentru ocrotirea sa.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Anul trecut, Balázs József a fost unul dintre puţinii pelerini cărora li s-a permis accesul la Şumuleu Ciuc, acesta aducând cu el panglicile de rugăciune ale credincioşilor care nu au putut participa.

Liturghia de Rusalii a fost oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo, numit anul trecut în această funcţie de Papa Francisc, iar predica a fost rostită de părintele Salamon József, din Ghimeş-Făget.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În mesajul de învăţătură către credincioşi, preotul Salamon József a vorbit despre importanta traiului în comunitate, despre puterea credinţei, dar şi despre viaţa trăită cu entuziasm şi despre responsabilitatea pe care o au adulţii faţă de tânăra generaţie.

„Ce minunat e că avem rădăcini şi putem să ne reîntoarcem la rădăcini şi la credința în Dumnezeu, pentru că dacă Dumnezeu e cu noi, cine poate fi împotriva noastră? (…) Avem nevoie de locul acesta, de Şumuleu, ca Mama Noastră, Sfânta Maria, să aibă grijă de noi, avem nevoie să ne uităm în ochii Sfintei Maria şi să vedem zâmbetul ei, pentru că aşa rămânem puternici”, a spus părintele Salamon József, în predica sa.

Printre pelerinii din acest an s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naționale din Guvernul Ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Şumuleu panglici cu rugăciuni şi mesaje ale maghiarilor din întreaga lumea care nu au putut participa la pelerinaj, ținând cont de contextul pandemic actual. Chiar dacă în ultimii ani a fost nelipsit de la eveniment, președintele Ungariei, Ader Janos, nu a fost prezent la Şumuleu Ciuc.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. Foarte frumos pelerinajul maghiar!

    Trist e că numai pelerinajele ortodoxe sunt taxate de presa lichelelor că ar fi „medievale”.

    Bunicii și părintii de la pelerinaje au crescut copii și au tinut țara asta, in timp ce lichelele progresiste sunt hippsteri care curăță căcatul câinilor pe stradă și trăiesc cu capul in telefon, fără copii și fără sens in viață decât distracția. Pelerinajele lor sunt concertele Untold unde se droghează din nevoia de a trăi și ei ceva peste cotidian.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...