joi, octombrie 10, 2024
ACTUALITATECalendarul zilei 31 ianuarie: 13 ani de la moartea Mitropolitului Bartolomeu Anania

Calendarul zilei 31 ianuarie: 13 ani de la moartea Mitropolitului Bartolomeu Anania

Bartolomeu Valeriu Anania s-a născut pe 18 martie în comuna Glăvile, județul Vâlcea, scrie Basilica.

A studiat la Seminarul „Central” din București în perioada 1933-1941. Și-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu, obținând licența în Teologie în anul 1948. În 1944 s-a înscris la Facultatea de Medicină și la Conservatorul de Muzică din Cluj.

Până în anul 1958 a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Administrației Patriarhale, după care au urmat cei șase ani la închisoarea de la Aiud, fiind supus reeducării.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În 1966, la doi ani după eliberarea din închisoare, a fost trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite ale Americii, unde a îndeplinit mai multe funcții în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române.

Zece ani mai târziu se întoarce în țară, unde va îndeplini funcția de director al Institutului Biblic până în 1982, anul în care s-a retras la Mănăstirea Văratec, pentru a se dedica în totalitate scrisului.

În anul 1993, la 21 ianuarie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit și instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era instalat Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei şi Maramureșului.

Ierarhul cărturar a trecut la cele veșnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Pe lângă activitatea duhovnicească, ÎPS Bartolomeu Anania a fost și un am literelor. A fost ucenicul literar al lui Tudor Arghezi, iar din 1978 a fost membru al Uniunii Scriitorilor. Din 2010 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

Moștenirea ÎPS Bartolomeu Anania a rămas puternică și după moarte. Pe Youtube există un canal dedicat predicilor acestuia, care a strâns peste 14.000 de abonați.

Cuvintele sale de învățătură pot fi găsite aici.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE