Pe 21 iunie 1894, acum 130 de ani, se năștea la București Maria Virginia Andreescu Haret, cea care a fost prima femeie arhitect din România.
A fost nepoata de frate a pictorului Ioan Andreescu și soția nepotului marelui Spiru Haret, fondatorul învățământului românesc modern.
La 9 ani, rămasă fără mamă, s-a ocupat de cei trei frați şi de gospodărie.
Având înclinare spre disciplină, a reuşit să treacă peste acest handicap şi să facă liceul în particular, iar în anul 1912, după obţinerea diplomei de bacalaureat la Liceul Mihai Viteazul, să intre prima la examenul de admitere al Școlii de Arhitectură din Bucureşti.
Notele obţinute relevă o studentă strălucită, remarcată de Petre Antonescu, profesorul care a inclus-o în echipa sa şi sub a cărui coordonare a lucrat pe şantierele numeroaselor clădiri proiectate de el.
În 6 iulie 1919 proiectul ei de diplomă cu tema „O Academie de Arte Frumoase” a obţinut calificativul maxim: „admis cu menţiunea foarte bine”. I s-a decernat diploma cu numărul 62 pe 1919. Era „prima diplomă de arhitect atribuită unei femei” în România, pe plan mondial fiind a patra în ordine cronologică!
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
În 1947 mai reușește o premieră: ajunge prima femeie din lume arhitect inspector general,
statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.
S-a stins pe 6 mai 1982 la București.
Peste 150 de clădiri au purtat semnătura ei, printre care:
– Palatul Tinerimea Română
– liceul Dimitrie Cantemir
– liceul Gheorghe Şincai
– biserica “Sf. Treime” (Ghencea), una din cele mai mari din Bucureşti
– cazinoul din staţiunea Govora
e EXCEPTIE
a se ignora.
Parțial: Conform arh. Dan Ionescu, prima a fost Ada Zăgănescu, studenta lui Mincu! Are 4 vile făcute cu arh. Arghir Culina pe Intr. Ienăchiță Vacarescu – langa Clopotnita Patriarhiei!
Interesant. Siteul Arhitectura, care este de specialitate, o dă pe doamna Haret: https://arhitectura-1906.ro/2018/12/virginia-sp-haret-andreescu-prima-arhitecta-care-a-activat-in-romania-1894-1962/
Permanent există dispute între istorici, eu doar vând ce-am cumpărat. Cert este că Ada Zăgănescu s-a născut cu doar 5 ani înaintea Virginiei Haret, deci erau contemporane, iar informațiile din acea perioadă sunt în unele cazuri doar concluzii circumstanțiale trase în urma altor documente.
Vă dau exemplu „dosarul” Adei Zăgănescu în care se găsesc și niște presupuneri: http://arhivadearhitectura.ro/arhitecti/ada-zaganescu/
Tot la fel de cert este și faptul că Virginia Haret are un portofoliu de lucrări mult mai vast, lucru pentru care poate fi considerată mai importantă ca Ada Zăgănescu, deci poate fi trecută în istorie ca fiind prima arhitectă româncă, dincolo de micile și savuroasele dispute între pasionații de istorie.
“A fost numită prima femeie din România care a obținut diploma în arhitectură. Henrieta Delavrancea Gibory a făcut lumină și astfel am aflat de la ea că, înaintea Virginiei, Ada Zăgănescu a fost cea care îl „înfruntase pe asprul profesor Ion Mincu”, dar „ aceasta luată în vâltoarea vieții și de lipsa de potențial nu s-a putut realiza”. Spre deosebire de Ada care nu a reușit să–și facă un nume în rândul arhitecților, o lume dominată mult timp de bărbați, Virginia Andreescu a avut o carieră impresionantă.”
https://editiadedimineata.ro/virginia-andreescu-haret-prima-femeie-arhitect-din-romania-si-arta-de-construi-frumos/
“Virginia Andreescu nu a fost așadar prima româncă absolventă a Școlii Superioare de Arhitectură, dar și-a câștigat pe drept titlul de prima femeie din România care a practicat profesia de arhitect. “