joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATE21 iunie 1894 | Ziua unei personalități neștiute: Virginia Haret Andreescu, prima...

21 iunie 1894 | Ziua unei personalități neștiute: Virginia Haret Andreescu, prima arhitectă a României și prima din lume care a ajuns arhitect inspector general

Pe 21 iunie 1894, acum 128 de ani, se năștea la București Maria Virginia Andreescu Haret, cea care a fost prima femeie arhitect din România.

A fost nepoata de frate a pictorului Ioan Andreescu și soția nepotului marelui Spiru Haret, fondatorul învățământului românesc modern.

La 9 ani, rămasă fără mamă, s-a ocupat de cei trei frați şi de gospodărie.
Având înclinare spre disciplină, a reuşit să treacă peste acest handicap şi să facă liceul în particular, iar în anul 1912, după obţinerea diplomei de bacalaureat la Liceul Mihai Viteazul, să intre prima la examenul de admitere al Școlii de Arhitectură din Bucureşti.

Notele obţinute relevă o studentă strălucită, remarcată de Petre Antonescu, profesorul care a inclus-o în echipa sa şi sub a cărui coordonare a lucrat pe şantierele numeroaselor clădiri proiectate de el.

În 6 iulie 1919 proiectul ei de diplomă cu tema „O Academie de Arte Frumoase” a obţinut calificativul maxim: „admis cu menţiunea foarte bine”. I s-a decernat diploma cu numărul 62 pe 1919. Era „prima diplomă de arhitect atribuită unei femei” în România, pe plan mondial fiind a patra în ordine cronologică!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În 1947 mai reușește o premieră: ajunge prima femeie din lume arhitect inspector general,
statut recunoscut prima dată în cadrul celui de-al XVI-lea Congres de Istorie a Științei organizat la București, în 1981.

S-a stins pe 6 mai 1982 la București.

Peste 150 de clădiri au purtat semnătura ei, printre care:

– Palatul Tinerimea Română

– liceul Dimitrie Cantemir

– liceul Gheorghe Şincai

– biserica “Sf. Treime” (Ghencea), una din cele mai mari din Bucureşti

– cazinoul din staţiunea Govora

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

5 COMENTARII

  1. Parțial: Conform arh. Dan Ionescu, prima a fost Ada Zăgănescu, studenta lui Mincu! Are 4 vile făcute cu arh. Arghir Culina pe Intr. Ienăchiță Vacarescu – langa Clopotnita Patriarhiei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE