Pe 23 ianuarie 2023 s-au împlinit 20 de ani de la reactivarea jurisdicției canonice a Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, Serbia.
Marele merit pentru acest eveniment memorabil, reactivarea Episcopiei Daciei Ripensis, îi aparține părintelui Boian Alexandrovici (foto), relateză RGN Press.
„Amenințat cu moartea, el și ai lui, hăituit de securitatea și autoritățile sârbe, acest adevărat martir în viață al credinței ortodoxe în limba română a reușit să învingă, în pofida neprietenilor din Serbia și România, în pofida neprietenilor din Biserica Ortodoxă Sârbă și a celor din Biserica Ortodoxă Română.
Omul care a avut încredere în el și și-a asumat acest lucru a fost PS Daniil Stoenescu. Apoi încrederea a venit și din partea conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Iar această încredere a fost confirmată de faptele Părintelui”, precizează sursa citată.
Actualul Episcop al românilor din Timoc este PS Ieronim. Iată mesajul său la acest ceas aniversar:
ROMÂNII DIN VICARIATUL TIMOCULUI – MISIONARI AI CREDINȚEI, AI ROMÂNISMULUI ȘI APOSTOLI AI BISERICII ORTODOXE ROMÂNE DREPTMĂRITOARE
– mesajul Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, la împlinirea a 20 de ani de la reactivarea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române în regiunea Dacia Ripensis, 23 ianuarie 2023 –
În Sfânta Evanghelie după Ioan, Mântuitorul Iisus Hristos, „Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 16, 4), Se adresează apostolilor Săi și le spune: „întru Mine pace să aveţi. În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea” (Ioan 16, 33).
Prin misiunea Sfinților Apostoli, acest îndemn s-a transmis tuturor creștinilor și tuturor neamurilor, arătând că, indiferent de vitregiile timpului și de obstacolele apărute, Dumnezeu, Care este și pe Care Îl numim „Biruitor” (Psalmi 50, 5), ne dă curaj și putere pentru a merge mai departe către dobândirea vieții veșnice. Din acest motiv, Apostolul Neamurilor le spune romanilor că „în toate sunt mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit” (Romani 8, 37), iar pe corinteni îi învață să aducă mulțumire lui Dumnezeu, „Celui ce ne face pururea biruitori în Hristos şi descoperă prin noi, în tot locul, mireasma cunoştinţei Sale!” (II Corinteni 2, 14).
Prin lucrarea misionară a Sfântului Apostol Andrei, neamul românesc a moștenit, încă de la obârșia sa, chemarea de a-L avea pe Dumnezeu permanent în viață și în lucrare. Din negura vremurilor și până în prezent, credincioșii românii au crescut cu credința și nădejdea că Hristos „îi va întări și îi va păzi de cel viclean” (II Tesaloniceni 3, 3). De aceea, între cuvintele de înțelepciune ale poporului nostru se numără și îndemnul: „Totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu! Unde-i El,cu harul Său, niciun lucru nu e greu”.
Istoria românilor oferă numeroase mărturii despre prezența lui Dumnezeu în mijlocul neamului nostru. Această școală românească a rugăciunii a dat Raiului și nouă, tuturor, mulți sfinți care sunt lăstare vrednice ale Bisericii și neamului românesc. Această școală românească a rugăciunii ne-a învățat, din generație în generație, că, oriunde ne-am afla, nu trebuie să uităm că suntem români și că suntem ortodocși.
Astăzi, în mijlocul atâtor provocări, ducem mai departe misiunea strămoșilor noștri, suntem noi înșine Apostoli ai Bisericii și ai românismului. În țară, în jurul granițelor țării sau în celelalte țări din diaspora, suntem ai lui Hristos, iar Hristos lucrează prin noi, în istorie, faptele bune, care nu sunt decât mărturie a biruinței vieții veșnice.
Prin urmare, bucuria de astăzi, celebrată în mijlocul românilor timoceni, este bucuria tuturor românilor, a celor de acasă și a celor de departe. Românismul nu poate fi învins de vitregiile timpului, de ideologii, de politici publice, de ostilități fundamentate pe orgolii deșarte și neadevăruri. Românismul își păstrează vigurozitatea în istorie pentru că identitatea lui nu a fost nicicând separată de Hristos și de Biserica Sa. De aceea, oricât de greu ne-ar fi, suntem biruitori cu Hristos, iar istoria și credința noastră nezdruncinată sunt cărțile noastre de vizită.
Îi felicităm pe credincioșii românii din Vicariatul Timocului pentru credința lor nezdruncinată, pentru înțelepciunea pilduitoare și curajul de care dau dovadă, pentru dragostea lor de Biserică și de neam. Totodată, cu evlavie și cu multă grijă părintească, ne plecăm genunchii și îl rugăm pe Dumnezeu, Biruitorul lumii, dar și pe toți Sfinții Români să îi țină pe dragii noștri români timoceni sănătoși, în pace și cu multă râvnă față de Hristos, „la Care nu este schimbare sau umbră de mutare” și de la Care vine toată dreptatea și „toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit” (Iacov 1, 17).
Cu arhierești binecuvântări, al Dumneavoastră rugător către Dumnezeu,
† IERONIM, Episcopul Daciei Felix
Din pacate, cei care spuneau ca singurii vecini buni ai Romaniei sunt sarbi s-au inselat…Singurul vecin de buna-credinta pe care il aveam este Marea Neagra.
Totuși, cu ei nu am avut niciun război.În comparație cu ceilalți, e ceva.
dar am permis avioanelor nato sa ii bombardeze. Apoi ne vaitam ca nu avem vecini buni.