joi, iunie 13, 2024
ACTUALITATE20 Cele Mai Bune Locuri de Vizitat în Europa de Est

20 Cele Mai Bune Locuri de Vizitat în Europa de Est

Europa de Est s-ar putea să nu fie destinația de călătorie numărul unu pentru toată lumea. Clădirile din epoca comunistă, conflictele din anii 1990 și disputele de frontieră din ultimii ani au făcut ca o mare parte din regiune să fie trecută cu vederea de potențialii turiști.

Dar, cu mozaicul său de orașe vechi drăguțe, în culori pastelate, cu o istorie antică incredibilă, cu o viață de noapte incitantă și cu o natură de la lacuri întinse la munți în vale, Europa de Est este o încântare surprinzătoare. Istorie, cultură, natură, etnicitate – toate acestea se amestecă într-un amalgam intrigant care face din această parte a Europei o destinație de vacanță din ce în ce mai populară.

1) Sofia

Capitala bulgară Sofia se află în vestul țării. Fiind un fel de răscruce de drumuri pentru Europa, ea a atras invadatori și coloniști deopotrivă în ultimii 2.000 de ani. Arhitectura și reperele sale reflectă istoria regiunii, incluzând moschei otomane, temple grecești, ruine romane și monumente sovietice.

În ciuda vârstei sale, Sofia este un oraș surprinzător de tânăr, cu o atmosferă relaxată, unde cetățenii săi se bucură de relaxare în parcurile verzi și de plimbări pe bulevard. Mergând în diferite vacanțe la Sofia nu aveți cum să dați greș, pentru că orașul este fermecător în sine, obiectivele turistice acaparând privirile atât a localnicilor, cât și a turiștilor. Există o mulțime de muzee și galerii de artă în care vă puteți scufunda, dar, pe de altă parte, viața de noapte abundă, cu o multitudine de restaurante și cluburi de noapte.

2) Cesky Krumlov

În regiunea Boemia de Sud din Republica Cehă se află Cesky Krumlov. Acest oraș istoric este un loc extrem de pitoresc de vizitat; gândiți-vă la acoperișurile cu țigle portocalii și la malul frumos al râului Vltava, toate înconjurate de dealuri verzi și ondulate.

Alcătuit din arhitectură renascentistă și barocă, orașul este dominat de un castel impresionant din secolul al XIII-lea, peticit cu o varietate de stiluri de-a lungul timpului; există, de asemenea, un teatru baroc împodobit la care vă puteți minuna aici.

Este un oraș care nu trebuie ratat datorită farmecului și frumuseții sale. Veniți vara și rămâneți până la apusul soarelui pentru a vedea cum orașul plin de energie prinde viață cu baruri și restaurante.

3) Lacul Balaton

Situat în vestul Ungariei, destinația de vacanță Lacul Balaton este plină de plaje frumoase de-a lungul țărmurilor sale, precum și de orașe-stațiune. Înconjurat de dealuri vulcanice, este cel mai mare lac din Europa de Est și este considerat „Marea interioară a Ungariei”.

Pe malul nordic, veți găsi orașul Szigliget, unde se află o fortăreață medievală, și cel mai vechi oraș medieval din zonă – Tihany. Acest oraș vechi are ca piesă centrală o uimitoare abație barocă.

Dacă vă place vinul, veți fi bucuroși să aflați că Lacul Balaton este renumit pentru podgoriile sale, care împânzesc dealurile din jur. Windsurfingul și navigația sunt populare în timpul lunilor de vară.

4) Mostar

Mostar, în Bosnia și Herțegovina, este renumit pentru Podul Vechi peste râul Neretva; de fapt, numele Mostar provine de la mostari, care înseamnă „paznicul podului”. Podul a fost construit în 1556 la ordinul ocupanților otomani, dar a fost distrus 427 de ani mai târziu, în 1993, de către forțele croate în timpul Războaielor Balcanice.

Deși se poate ajunge ușor într-o excursie de o zi din Croația vecină, pentru a profita la maximum de vizita la Mostar, cel mai bun lucru este să rămâneți peste noapte. Mulțimile de excursioniști de o zi se scurg, iar restaurantele situate deasupra râului de-a lungul străzilor pietruite se aprind.

5) Riga

Situată pe malul Mării Baltice, capitala Letoniei este un amestec de stil de viață tradițional și contemporan. Este un loc plin de energie, unde cultura se îmbină cu străzile pietruite pentru o atmosferă de oraș captivantă.

Vă puteți aștepta la o arhitectură Art Nouveau complicată care se întrepătrunde cu turlele gotice în frumosul centru vechi al orașului, precum și la o piață centrală plină de viață, unde vă puteți cufunda în deliciile gastronomice ale orașului – de la brânză și cârnați la pâine neagră – perfectă pentru un picnic într-unul dintre parcurile frumoase din Riga. Savurați un cocktail răcoros sau o bere locală într-unul dintre numeroasele pub-uri când se lasă seara și începe distracția.

6) Lacul Ohrid

Situat la granița dintre Macedonia și Albania, Lacul Ohrid a câștigat nu una, ci două distincții ale lumii naturale: este unul dintre cele mai adânci și, de asemenea, unul dintre cele mai vechi lacuri din Europa. Cea mai mare parte a lacului se află pe teritoriul Macedoniei, ceea ce face ca acesta să fie cel mai bun loc în care să vă bazați pentru a vedea acest spectacol.

Orașul vechi din Ohrid, de exemplu, găzduiește arhitectură veche, locuințe de familie și un labirint de străduțe înguste și pietruite în care te poți pierde. Mai la sud, în jurul lacului, Mănăstirea Sveti Naum datează din anul 905 d.Hr. și este o clădire frumoasă de admirat, cu priveliști la fel de impresionante asupra munților și lacului din jur.

7) Parcul Național Lacurile Plitvice

Amplasat în centrul Croației, Parcul Național Lacurile Plitvice este renumit pentru cele 16 lacuri terasate, toate unite de cascade care se varsă într-un canion de calcar. Această zonă încântătoare este un loc de joacă pentru persoanele cu simțul aventurii, care se bucură de drumeții printre peisaje fantastice.

Vă puteți aștepta la trotuare și trasee de drumeție care șerpuiesc printre formațiuni stâncoase calcaroase și stânci, precum și în jurul apelor pestrițe ale lacurilor. Această schimbare de culoare se datorează conținutului diferit de minerale din fiecare lac. Nu este de mirare că această zonă sublimă a fost aleasă pentru a fi primul parc național din Croația – și că este un loc foarte popular în timpul verii.

8) Belgrad

Belgradul este un oraș vechi. Capitala Serbiei, istoria sa îndelungată implică nu numai romani și triburi slave, ci și otomani și regale habsburgice. În vremuri mai recente, a fost capitala Iugoslaviei.

Un oraș mândru și îndrăzneț, Belgradul are o energie eclectică proprie, cu blocuri sovietice alături de clădiri Art Nouveau din epoca de aur; istoria peticită a orașului rămâne. Este, de asemenea, un loc plin de viață și una dintre cele mai în vogă capitale ale Europei de Est. Petreceți timpul sorbind cafea în cafenele excentrice, plimbați-vă de-a lungul bulevardului pietonal Knez Mihailova și mergeți la unul dintre barurile pline de lume din cartierul Savamala, situat pe malul râului.

9) Lacul Bled

Spectaculosul Lac Bled din Slovenia se află în Alpii Iulieni, în nord-vestul țării. Acest corp de apă orbitor, asemănător unei oglinzi, este susținut de dealuri acoperite de copaci și de munți cu vârfuri de zăpadă, fiind una dintre cele mai impresionante minuni naturale din Europa de Est.

Aici se află Castelul Bled, așezat pe o stâncă deasupra lacului, și Insula Bled, în centrul lacului, la care se ajunge cu ajutorul unor bărci tradiționale din lemn, numite pletna. Există o serie de trasee de drumeție în jurul lacului, care șerpuiesc în și dinspre păduri și sate. Orașul Bled este un loc popular în care vă puteți baza pentru a explora lacul, dar și cazarea în capitala Ljubljana vă permite să ajungeți ușor la el.

10) Budapesta

Capitala Ungariei, care se întinde de-a lungul fluviului Dunărea și care a fost capitala ilustrului Imperiu Austro-Ungar, Budapesta este formată din trei orașe – Buda, Pesta și Obuda. Pest, în partea de est, se caracterizează prin turlele sale neogotice – în special prin clădirea impunătoare a Parlamentului.

Buda, cu Dealul Castelului medieval, Biserica Matthias din secolul al XIII-lea și Bastionul Pescarilor, își poate urmări istoria până la romani. Obuda este chiar mai veche: capitala romană a Panoniei, Aquincum, a fost stabilită aici în anul 106 d.Hr.

În jurul orașului, bucurați-vă de mult îndrăgitele băi termale, petreceți o seară la operă, pedalați în jurul Insulei Margareta și săriți în jurul barurilor emblematice din ruine.

11) Golful Kotor

Golful Kotor – cunoscut și sub numele de Boka – este situat în sud-vestul Muntenegrului, un golf larg în estul Mării Adriatice. Este un loc frumos, înconjurat de dealuri verzi și zimțate și de orașe medievale, cu case cu acoperișuri roșii care se revarsă până la linia de coastă. Explorată cel mai bine cu mașina pe drumurile sale sinuoase, regiunea este plină de obiective turistice incredibile – de la cetăți vechi la insule acoperite de mănăstiri.

Bucolicul și frumosul golf Kotor transcende altele din regiune – și există o mulțime de ocazii pentru fructe de mare și cine delicioase la malul mării pentru a completa peisajul. Orașul vechi Kotor este o minune venețiană, înconjurat de ziduri cu un fundal montan care merită folosit ca bază de plecare

12) Talinn

Tallinn, capitala Estoniei, este o capitală seducătoare. Cu orașul său vechi de 14 secole, construit ca un sistem de apărare, atunci când treci prin impresionanta poartă medievală Viru Gates, poți simți imediat istoria.

Părți din zidul orașului Tallinn sunt încă practicabile pe jos, completate cu ferestre de unde puteți zări orașul fermecător de dedesubt; de asemenea, puteți obține priveliști grandioase ale orizontului orașului de pe platforma de observare Kohtuotsa din vârful dealului Toompea.

Există, de asemenea, biserici istorice, cum ar fi Biserica Sfântul Olaf, care datează din anii 1200. Tallinn are și o latură hipster: fostele depozite cuprind Telliskivi Creative City, cu restaurante, baruri și magazine la modă.

13) Transilvania

Regiunea centrală a României, Transilvania, este asociată cu poveștile lui Dracula și cu vampirii însetați de sânge. Deși nu este în întregime adevărat, zona este mitică din punct de vedere al frumuseții sale naturale; mărginită de Munții Carpați, vizitarea Transilvaniei este ca și cum ai fi transportat într-o lume medievală, cu ritm lent. Zona rurală abundă în sate pitorești și viață locală între pășuni și întinderi de dealuri acoperite de copaci.

Există multe cetăți istorice construite de coloniștii germani din Evul Mediu, inclusiv faimosul Castel Bran: aceste turle impunătoare alcătuiesc ceea ce este cunoscut popular sub numele de Castelul lui Dracula. Nu uitați să vizitați orașul colorat Sighișoara, împânzit de arhitectura medievală săsească. De asemenea, ar trebui să încercați numeroasele izvoare termale din regiune.

14) Dubrovnik

Situat în sudul Croației, la Marea Adriatică, Dubrovnik este renumit pentru orașul său vechi. Această parte a orașului, înconjurată de ziduri și medievală, a fost bombardată în 1991, în timpul Războaielor Balcanice, dar a fost restaurată și readusă la gloria de odinioară. Plimbați-vă de-a lungul zidurilor vechi ale orașului și lăsați-vă fermecați de clădirile baroce; bucurați-vă de după-amieze leneșe la restaurantele de pe stradă, absorbind splendoarea orașului.

Plimbați-vă de-a lungul Stradun – principala alee pietonală din oraș – cumpărați produse de dimineață de la piața din Piața Gundulic și faceți siesta într-o serie de unități de cazare. Fanii Game of Thrones și Star Wars pot găsi cu ușurință locații de filmare în jurul cetății.

15) Praga

Praga a primit porecla de „Orașul celor 100 de vârfuri și nu este în totalitate incorect: orașul vechi din Praga este plin de arhitectură gotică, renascentistă și barocă, cu turnuri înalte care fac ca orizontul să pară din alte timpuri. Acum capitala Republicii Cehe, Praga a fost cândva capitala Regatului Boemiei.

Praga are o mulțime de obiective turistice care indică istoria sa, cum ar fi Castelul Praga din secolul al IX-lea d.Hr. Mai există Podul Carol din secolul al XIV-lea, care se mândrește cu turnurile sale gotice uimitor de ornamentate, și piața orașului vechi, unde se află Ceasul astronomic din Praga – cel mai vechi ceas încă funcțional din lume.

16) Vilnius

Vilnius este capitala Lituaniei, care vine cu un oraș vechi deosebit de frumos. Acest oraș se mândrește cu arhitectura barocă de-a lungul străzilor sale pietruite. Dar puteți vedea mai mult decât baroc: există Biserica gotică Sfânta Ana, Poarta Zorilor din secolul al XVI-lea și Catedrala neoclasică din Vilnius.

În afară de faptul că găzduiește cel mai mare oraș vechi baroc din Europa, Vilnius conține o serie de baruri și cafenele ascunse pe alei fermecătoare și în curți atmosferice. Cu o populație mare de studenți (peste 20.000), după ce se lasă seara, Vilnius devine o destinație vibrantă, cu bere care curge și muzică live.

17) Munții Tatra

Această colecție de munți accidentați de la granița cu nordul Slovaciei este cel mai înalt lanț muntos din Munții Carpați. Muntele Krivan este cel mai înalt vârf și este un simbol al mândriei slovace, atrăgându-i pe mulți dintre compatrioții săi să urce pe vârf.

Peste o sută de lacuri de smarald, cascade țâșnitoare și pajiști alpine caracterizează această frumoasă regiune, ceea ce o face un loc minunat pentru drumeții; iar iarna, schiorii se adună pe pantele înzăpezite ale Munților Tatra. Din fericire, vă puteți caza în această minunăție a naturii, datorită cazărilor care variază de la locuințe pe malul lacului până la refugii mai rustice la marginea muntelui.

18) Parcul Național Butrint

Parcul Național Butrint se află în sudul puțin vizitat al Albaniei, un mister balcanic, chiar peste mare de Corfu. Are cam tot ce ți-ai putea dori într-un parc național – lacuri, mlaștini, câmpii cu iarbă, zone umede și chiar situri arheologice. Printre acestea se numără chiar situl Butrint; cunoscut în latină sub numele de Buthrotum, este plin de arhitectură antică, inclusiv un teatru roman foarte bine conservat din epoca romană și o acropolă grecească.

În altă parte, acest parc se mândrește cu insule îndepărtate, stâncoase; pe una dintre ele se află chiar și o fortăreață venețiană din secolul al XV-lea, cunoscută sub numele de Castelul Ali Pașa. Vizitatorii care doresc să se cazeze în Butrint ar trebui să aleagă una dintre cele câteva unități de cazare informale, administrate de familii de aici.

19) Zadar

Dacă doriți să vizitați Coasta Dalmată fără aglomerație, portul Zadar, cu ziduri, este ideal. Această regiune este bogată în istorie și frumusețe naturală, care este încă relativ nedescoperită. Plimbați-vă pe străzile liniștite de marmură și înmuiați-vă în nisip și soare pe plaje netulburate, sau navigați spre insule îndepărtate. Zadar reprezintă baza perfectă pentru a explora întreaga regiune. În orașul vechi istoric, ruinele romane stau alături de bisericile romanice. De-a lungul promenadei pitorești de pe malul mării, oamenii se adună la promontoriu pentru a urmări unele dintre cele mai glorioase apusuri de soare – Alfred Hitchcock a afirmat în mod faimos că sunt cele mai frumoase din lume.

20) Torun

Primul lucru care îți va atrage atenția în Torun, situat la sud de Gdansk, sunt bisericile masive din cărămidă roșie, care arată mai degrabă ca niște fortărețe decât ca lăcașuri de cult. Orașul se definește prin arhitectura gotică izbitoare, care dă orașului vechi un aspect distinctiv, precum și prin sloganul său promoțional: gotyk na dotyk, sau „Atingeți goticul”. Acest oraș cu ziduri magnifice ar trebui să se afle în fruntea listei oricărui călător, fiind cel mai gotic complex urban din țară, precum și unul dintre cele mai importante centre turistice, al doilea după Cracovia ca fiind cel mai bogat în monumente istorice originale și cel mai bine conservate. Dincolo de arhitectura sa uimitoare, Torun este bine cunoscut ca locul de naștere al lui Nicolaus Copernicus – puteți cumpăra chiar și turtă dulce în formă de imagine a acestuia.

Pe scurt

Timp de mulți ani, Europa de Est a fost considerată jumătatea nedescoperită a continentului, dar astăzi tot mai mulți călători găsesc nu numai o multitudine de atracții, o frumusețe spectaculoasă și, mai ales, oameni calzi și primitori, ci adesea și un preț mult mai mare pentru banii cheltuiți.

Așadar, o călătorie prin Europa de Est merită făcută, pentru că veți descoperi zone absolut superbe!

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE