ACTUALITATE18 februarie, ziua în care Biserica Ortodoxă Sârbă își alege noul Patriarh....

18 februarie, ziua în care Biserica Ortodoxă Sârbă își alege noul Patriarh. Printre favoriți se află și un episcop cu origini românești

Pe 18 februarie, Biserica Ortodoxă Sârbă își alege Întâistătătorul, la aproape trei luni de la decesul Patriarhului Irineu, cel de-al 45-lea Arhiepiscop de Pec.

Alegerea unui Patriarh al Serbiei constituie un eveniment capital pentru țara vecină, fiind principalul subiect de discuție la Belgrad. Motivul este constituit de enorma influență socială și politică pe care Biserica Ortodoxă o are în societatea sârbă.

De altfel, un conflict cu Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru a adus căderea partidului președintelui Djukanovici, după 30 de ani de guvernare la Podgorița. Din acest punct de vedere, liderul de la Belgrad, Alexandar Vucici, este direct interesat ca unul dintre favoriții săi ajungă pe scaunul Sfântului Sava.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

Presa de la Belgrad scrie principalii favoriți pentru a ajunge în „finala” procesului electoral sunt Episcopul Irineu de Backa, Mitropolitul Porfirie al Zagrebului și Ljublianei, Episcopul Iovan de Sumadjia, Ioanichie, Administratorul Mitropoliei Sârbe din Muntenegru și Grigorie, Episcopul sârb al Germaniei. Alți posibili candidați mai sunt Episcopii Efrem de Banja Luka și Fotie de Zvornik și Tuzla.

Dintre aceștia, favorabili președintelui ar fi considerați Episcopii Irineu, Porfirie, Iovan și Efrem, în timp ce Ioanichie și Grigorie sunt mai degrabă nedoriți de Vucici. De altfel, Episcopul Grigorie este considerat și cel mai progresist dintre candidații. De cealaltă parte, cel mai bine văzut este Irineu de Backa, un susținător al președintelui Vucici, apropiat al fostului Patriarh Irineu. Cunoscut ca „gardianul secretelor” din Biserica Sârbă, Irineu de Backa are o putere considerabilă în B.O.Sârbă, ceea ce l-ar face greu de controlat pentru autoritățile laice.

Irineu de Backa este și ierarhul care are origini românești, numele său întreg fiind Mirko Bulovici-Karanușici. Karanușici este un nume aromânesc, Irineu fiind și un cunoscător al limbii române. Din păcate, însă, românii din eparhia sa nu s-au bucurat de sprijinul său, dimpotrivă.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Modul de alegere al Patriarhului Serbiei este unic în lumea ortodoxă și este creat special pentru a nu permite interferența autorităților laice. Astfel, în prima fază, episcopii vor vota pentru trei candidați, finaliștii urmând să fie aleși dintre cei care primesc cele mai multe voturi.

După aceea, fiecare nume este pus în câte-un plic, iar apoi plicurile sunt plasate între paginile unei Biblii. Urmează o Sfântă liturghie, iar la un moment dat, un călugăr desemnat de Sinod va extrage plicul din Sfânta Scriptură.

Provocările noului Patriarh vor fi problema Kosovo, pe care Biserica o consideră inima ortodoxiei sârbești și care va fi adusă în discuție de negocierile politice și presiunile – inclusiv din zona președintelui Vucici – de a legaliza o formă de relații între persoane de același sex.

Alegerile vor avea loc la Biserica Sfântul Sava din Belgrad. Oficial, pentru că permite implementarea celor mai bune măsuri de protecție sanitară. Neoficial, presa sârbă scrie că sala respectivă conține camere de luat vederi, astfel încât președintele Vucici să vadă modul în care a votat fiecare ierarh.

Ședința Sf. Sinod va începe de la 13:00, ora României.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...