miercuri, februarie 1, 2023
ACTUALITATE14 mai 1981: 40 de ani de la primul zbor în spațiu...

14 mai 1981: 40 de ani de la primul zbor în spațiu al unui român. Dumitru Prunariu: Îmi plăcea să privesc Pământul prin hublou, căutam România cu emoție

Pe 14 mai 1981, cosmonautul Dumitru Prunariu era primul român care zbura în spațiu. România devenea a 11-a țară care trimitea un om în spațiu.

În cadrul misiunii Soyuz 40, efectuată în perioada 14 – 22 mai 1981, Dumitru Prunariu a petrecut în spațiul cosmic șapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Misiunea spațială s-a desfășurat la bordul navei cosmice sovietice Soyuz-40 şi al stației orbitale de cercetare științifică Salyut-6.

Prunariu a fost al 103-lea om care a zburat în spațiu, în urmă cu patru decenii, când România a devenit al 11-lea stat din lume care a avut proprii cosmonauţi. În prezent, totalul este de 580 de oameni din 38 de țări, scrie Digi24.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Vorbind despre misiunea sa, Generalul-locotenent (r) Dumitru Prunariu a spus că a căutat să vadă dacă recunoaște țara noastră din spațiul cosmic.

„Cea mai plăcută preocupare era să mă fixez în fața unui hublou și să privesc Pământul. Arată superb din spațiul cosmic. Din păcate, noi nu aveam camere digitale. Făceam fotografii pe film, iar filmele erau limitate, era un număr limitat. Căutam România cu emoție, pentru că în acea vastitate în care cuprinzi dintr-o privire aproape tot globul terestru, cauți niște repere care să te reprezinte. Și atunci ce mă putea reprezenta? Țara în care m-am născut, în care am trăit, în care știam că se află părinții mei, familia mea”, a declarat el la Digi24.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate