ACTUALITATECalendarul zilei 28 septembrie: 139 de ani de la nașterea savantului Vasile...

Calendarul zilei 28 septembrie: 139 de ani de la nașterea savantului Vasile Pârvan, primul director ce a condus Școala Română de la Roma

Născut la 28 septembrie 1882, Vasile Pârvan a fost nu doar întemeietorul școlii românești de arheologie și profesor la Universitatea București, ci și primul director ce a condus Academia di Romania, școala românească din Roma, informează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Vasile Pârvan a fost fondatorul școlii românești  de arheologie, profesor de istorie antică la Universitatea din București din 1909 și director al Muzeului Național de Antichități din 1910. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1910 și membru titular din 1913. În 1919 a fost devenit profesor și la Universitatea din Cluj-Napoca.

Potrivit sursei citate, personalitatea marelui istoric este legată de înființarea Accademia di Romania a Roma  (Școala Română din Roma), instituție științifică și culturală destinată perfecționării tinerilor români licențiați în domeniile științelor umaniste.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Vasile Pârvan și Duiliu Zamfirescu au lansat ideea fondării unei „școli românești la Roma” în preajma anului 1914.

Accademia di Romania și-a început oficial activitatea la 1 noiembrie 1922, sub conducerea lui Vasile Pârvan, primul director al acestei prestigioase instituții.

Accademia di Romania a funcționat inițial într-un local închiriat, iar în anul 1921 Primăria Romei a concesionat un teren în parcul Valle Giulia, în Villa Borghese. Aici s-a ridicat clădirea actuală, între anii 1928 și 1932, după planurile arhitectului Petre Antonescu și cu sprijinul financiar al Băncii Naționale a României.

Vasile Pârvan a decedat prematur, donând prin testament averea sa Academiei Române, iar biblioteca personală Școlii Române din Roma.

În prezent, activitatea științifică a Accademiei este coordonată de Academia Română, iar administrarea este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...