joi, mai 23, 2024
ACTUALITATE100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român. Ceremonie specială la...

100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român. Ceremonie specială la Mărășești

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor fi prezenţi, duminică, la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, unde va avea loc o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român, a informat, vineri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), potrivit Agerpres.

Ceremonialul de la Mărăşeşti va fi o reconstituire a evenimentelor de acum 100 de ani în cursul cărora a fost desemnat Ostaşului Necunoscut Român.

“În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi va sfinţi 10 săculeţi tricolori cu pământ adus din cele 10 localităţi din care, în urmă cu un veac, au fost transportate la Mărăşeşti 10 sicrie cu oseminte de ostaşi neidentificaţi, pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut. După ceremonie, pământul sfinţit va fi transportat cu un autovehicul blindat al Ministerului Apărării Naţionale către Parcul Carol I, din Bucureşti, pentru a fi depus, în cursul săptămânii viitoare, la Mormântul Ostaşului Necunoscut”, se arată într-un comunicat al MApN.

Ostaşul Necunoscut Român a fost desemnat la data de 14 mai 1923, în semn de veşnică cinstire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă, într-o ceremonie organizată la Mărăşeşti.

În mai 1923 au fost deshumate de pe fostele câmpuri de luptă ale Primului Război Mondial de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Cireşoaia, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Cincea şi Chişinău, osemintele a zece eroi anonimi, care apoi au fost aşezate în sicrie de stejar şi au fost depuse în Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Mărăşeşti. Sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut a fost ales de un copil orfan de război, Amilcar Săndulescu, elev de liceu militar, în prezenţa ministrului de Război de la acea vreme.

Osemintele Ostaşului Necunoscut au fost transportate ulterior la Bucureşti, în Parcul Carol I, unde a fost amenajat Mormântul Ostaşului Necunoscut, celelalte sicrie fiind îngropate în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. “în semn de veşnică cinstire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă”.
    Da, dar in primul rand al celor cazuti pentru Romania Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE